Jamnik naj bi bil pred umorom nervozen

Podatek, da je telefon Milka Noviča zaznala bazna postaja, ki se nahaja blizu kraja, kjer je bil lani decembra umorjen direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik, ni neizpodbitni dokaz, da je bil Novič tisti večer res na kraju zločina. Signal s te bazne postaje seže do Novičevega doma, je na včerajšnjem nadaljevanju sojenja Noviču, edinemu obtoženemu za umor Jamnika, pojasnil predstavnik Telekoma.

Milko Novič je bil naporen sodelavec, ni bil pa fizično 
agresiven, pravijo priče.  Foto: STA
Milko Novič je bil naporen sodelavec, ni bil pa fizično agresiven, pravijo priče.  Foto: STA

LJUBLJANA > Na domačem naslovu Milka Noviča se prekrivajo signali več baznih postaj, med njimi tudi signal bazne postaje, ki se nahaja v bližini parkirišča, kjer se je zgodil umor Janka Jamnika. Ta bazna postaja je približno 20 minut po umoru zaznala SMS z Novičevega telefona. To je za tožilstvo eden od dokazov, da je bil Milko Novič tistega večera zunaj, na kraju zločina, ne pa doma v pižami pred televizorjem, kot to trdi obtoženi. Novičevo stanovanje je sicer približno dva kilometra oddaljeno od parkirišča, kjer je bil umorjen Jamnik.

Novič kot pes, ki laja, a ne grize

Možnosti, da je bil Novičev telefon takrat resnično doma, ni mogoče izključiti, je včeraj pojasnjeval predstavnik Telekoma. Signal s te bazne postaje pride do Novičevega doma in čeprav so signali drugih baznih postaj tam močnejši, obstaja tudi možnost, da bi se Novičev telefon doma priključil na signal, ki pokriva kraj zločina.

Na včerajšnjem nadaljevanju sojenja je pričalo tudi več zaposlenih s Kemijskega inštituta. Božidar O., ki je bil sicer z Novičem v hudem sporu, je potrdil, da je bil Novič “zelo verbalno agresiven, fizično pa ne”. Podobno so doslej povedale tako rekoč vse priče. Noviča opisujejo kot napornega človeka in sodelavca, ki pa da fizično ni bil agresiven. Sindikalni zaupnik Muharem H. je bil v stiku tako z Novičem kot z Jamnikom. Prvega je opisal kot psa, ki laja, a ne grize, pri drugem pa je opazil, da je nekaj mesecev pred umorom postal nervozen, ni odgovarjal na službeno pošto, med sejami pa je imel telefonske pogovore. “Bil je nekako prestrašen,” je dejal Muharem H.

Tajnici naročil, naj izprazni predal

Včeraj je pričala tudi Meta S., tajnica direktorja Jamnika, ki je lahko več povedala o Jamnikovem obnašanju. Jamnik se je spremenil približno leto dni, preden je bil umorjen. Spremenil je svoje obnašanje, začel je zaklepati pisarno, postal je bolj zaprt vase. Kot tajnica je imela dostop do njegovega računalnika, “potem pa se je to spremenilo”. Jamnik ji je pred približno dvema letoma dal tudi navodila, kako naj ravna, če se njemu kaj zgodi. “V pisarni je imel predal in rekel je, naj ga izpraznim, če se kar koli zgodi,” je povedala Meta S. Ob policijski preiskavi po umoru je bil ta predal že prazen. V predalu naj bi sicer po vedenju tajnice bile bančne pogodbe, pogodbe o zaposlitvah, pa tudi Jamnikove osebne stvari.

Na dan, ko je bil umorjen, so na inštitutu potekali sestanki, Jamnikova tajnica pa se spomni, da je bil Jamnik živčen in je pogosto gledal v telefon. Podobno je pri njem opazila tudi njegova pomočnica, pravnica na inštitutu Maša K.“Deloval je nemirno, težko se je skoncentriral in veliko je 'brkljal' po telefonu,” je opisala njegovo obnašanje na zadnjih sestankih in dodala, da je bilo takšno obnašanje v zadnjem času pri njem normalno.

Istega dne je bil Novič na domačem Krasu s svojim prijateljem Igorjem M. Ta je povedal, da je bil Novič povsem normalen in da se mu ni nikamor mudilo. Razšla sta se ob treh popoldne, a če bi imel Igor M. več časa, bi se njuno druženje lahko zavleklo še že več ur.

JANA KREBELJ


Najbolj brano