Gasilci na vrhu koprskega zvonika

Ob pogledu na gasilca, ki se je včeraj ob devetih zjutraj z nosili z vrvno tehniko spuščal z vrha koprskega zvonika, je najverjetneje kdo pomislil, da se je zgodilo kaj hujšega, k sreči se je to zgodilo le v scenariju vaje gasilcev koprske gasilske brigade. Urili so se v reševanju z vrvno tehniko z visokih objektov.

Reševalna vaja z razgledom na Koper - koprski zvonik je 
visok 54 metrov, razgledna točka je na 43 metrih,  Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Reševalna vaja z razgledom na Koper - koprski zvonik je visok 54 metrov, razgledna točka je na 43 metrih,  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Na včerajšnji vaji je sodelovalo osem gasilcev koprske gasilske brigade iz njihove enote za reševanje z višin in globin. Po scenariju vaje je v zvoniku nekoga obšla slabost, nato pa so preigrali scenarij reševanja z vrvno tehniko tako po zunanji steni zvonika kot tudi v njegovi notranjosti.

Z vrha zvonika se je po zunanji strani z vrvno tehniko spustilUroš Lazar. Na tla pod zvonikom je varno prinesel nosila, v katerih je bila tokrat lutka. Čeprav se je naključnim opazovalcem njihova naloga zdela zahtevna, je Lazar pripomnil, da je bilo težje priti na vrh zvonika, kot pa se potem z vrvno tehniko spustiti z njegovega vrha. A za takšen odgovor so potrebne ustrezne veščine in dodatno usposabljanje. “Občutki so različni. Videli smo, kako je v realnosti, kako se dela v naravi,“ je povedal Lazar. Ko v vrvni tehniki vadijo na gasilskem stolpu, jim je vse znano, vse imajo pri roki, zato so takšne vaje, kot je bila včerajšnja, tudi po njegovem mnenju potrebne za pridobivanje dodatnih izkušenj.

Tilen Sila, vodja enote za reševanje z višin in globin, je povedal, da v prihodnje načrtujejo več podobnih vaj. Enkrat na mesec se bodo dobili na terenu, delali na realnih objektih, z realnim, a zaigranim scenarijem. Enkrat na mesec sicer že zdaj vadijo na stolpu ali v bližini gasilskega doma. Za vajo na zvoniku so se odločili ker gre za zanimiv, turističen objekt, kjer se lahko zgodi kakšna nesreča ali podoben dogodek, in prav je, da poznajo objekt. Čeprav je tudi včeraj spust z vrvno tehniko trajal le nekaj minut, pa priprava na to vzame kar nekaj časa. Pomembno je, da na vrhu objekta varno postavijo sidrišča in poskrbijo za varnost.

Za delo z vrvno tehniko sta usposobljena dva gasilca v izmeni, skupno osem gasilcev, ki so se za to dodatno izurili. Sicer pa vsi gasilci poznajo osnove dela z vrvno tehniko.

Vodja operative v koprski gasilski brigadi Sandi Jugovac je pojasnil, da reševanja z vrvno tehniko pridejo v poštev na težko dostopnem terenu, recimo na Kraškem robu, s klifa ob morju, v urbanem okolju pa tudi z visokih objektov, žerjavov, dvigal, visokih reflektorjev, kamnitih obokov pod piransko cerkvijo ali visokih blokov, iz globin pa, denimo, iz vodnjakov. V takšnih primerih pogosto naletijo na ozke dostope, kjer vrvna tehnika olajša reševanje.

Jugovac ob tem poudarja, da to terja posebna znanja in veščine, v konkretnih primerih pa tudi posebne priprave, povezane s postavljanjem varnih sidrišč, s katerih se nato gasilci spustijo. V gasilskem stolpu imajo sidrišča določena, v objektih, iz katerih bi reševali, pa je to ena izmed bolj zahtevnih faz, kjer morajo preveriti nosilnost in sidrišča varno postaviti.

“Varnost mora biti na prvem mestu, napak ne sme biti, to pa vzame čas,” še doda Jugovac. Ob realnih primerih reševanja je pomemben dejavnik tudi stres, zato so redni treningi in usposabljanja še kako pomembni.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano