Državni sekretar kradel paštete in piškote

V trgovini Mercator so državnega sekretarja Janka Burgarja večkrat zalotili, ko je kradel paštete, jušne kocke, piškote in podobno.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Minister za javno upravo Boris Koprivnikar bo zaradi kraj iz trgovine izpred enega leta predlagal razrešitev državnega sekretarja Janka Burgarja. Ne glede na to, da gre za bagatelne kraje in da so takšna dejanja običajno povezana z neredko psihološko motnjo, zanje ni opravičila, meni minister, ki bo razrešitev predlagal že na današnji seji.

Kot so zapisali v sporočilu na ministrstvu za javno upravo, je Koprivnikar za dogodek izpred enega leta izvedel od medijev, državni sekretar pa je nato v pogovoru dogodek priznal in ga obžaloval.

Sam dogodek ni imel pravnih posledic, zato tudi ne obstajajo dokazi v uradnih evidencah, s katerimi bi minister lahko bil seznanjen. Prav tako ga sam državni sekretar ob nastopu funkcije na to ni opozoril, so navedli na ministrstvu in spomnili, da je Burgar že pred tem opravljal funkcijo državnega sekretarja v prejšnji vladi.

Ministrstvo bo predlagalo razrešitev Burgarja

Ne glede na to, da gre v primeru Burgarja za bagatelne kraje in da so tako premišljeno časovno tempirani dogodki v preteklosti bili označeni kot politični napad, zanje ni opravičila, poudarjajo na ministrstvu.

Kot so napovedali, bo ministrstvo še danes na seji vlade predlagal Burgarjevo razrešitev, saj gre za neopravičljiva dejanja direktne kraje, ki ne glede na okoliščine in obžalovanje nikakor niso združljiva z opravljanjem tako pomembne funkcije.

Po poročanju časnika Dnevnik so v Mercatorjevi trgovini Burgarja marca lani zalotili, ko je več dni zapored kradel paštete, jušne kocke, piškote, študentsko hrano, suhe slive in drugo. Vrednost ukradenih stvari ni presegla 50 evrov.

Kranjski policisti so Burgarja lani ovadili, tožilstvo pa je nato aprila lani ovadbo zavrglo, saj je bila ugotovljena “nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon”, navaja časnik.

Burgar obžaloval tatvine

Burgar, ki je bil za državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo imenovan po omenjenih dogodkih, v prejšnji vladi pa je bil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, je za časnik dejanje priznal, ga označil za nezrelega in ga obžaloval. “Šlo je za obdobje, ko sem bil zelo razočaran nad nekaterimi dogodki, kar pa dejanj seveda ne opravičuje. Z Mercatorjem sem sklenil poravnavo, postopek je bil zato umaknjen. Še enkrat podarjam, da dogodek obžalujem, vseeno pa verjamem, da sem dober član te družbe,” je za Dnevnik povedal Burgar.

Enako je Burgar zapisal tudi v današnjem sporočilu za javnost, ki so ga poslali z ministrstva za javno upravo. V njem je potrdil še, da je z namenom, da bi vsaj malo popravil storjeno napako, v postopku poravnave nakazal sredstva v dobrodelne namene.

“Kljub nezrelemu dejanju sem prej in s še večjim zavedanjem potem deloval in delam kot zaveden del družbe in dober posameznik. Ja, naredil sem nezrelo ravnanje, se ga potrudil popraviti, ga popravil,” je sporočil Burgar. Ob tem je pojasnil, da minister za javno upravo niti kdorkoli drug z zadevo doslej ni bil seznanjen. “S tem bi zaključil zadevo, ki se ni in ne bo nikoli ponovila in je tudi končana,” je še zapisal Burgar.

STA


Najbolj brano