Časarja bodo popoldne zaslišali v Parizu

Na koprskem okrožnem sodišču so potrdili, da so danes prevedli nalog za predajo nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja ter ga po faksu in redni pošti poslali v Francijo.

Robert Časar Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Robert Časar Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Po poročanju multimedijskega centra RTV Slovenija bodo Roberta Časarja ob 14. uri že zaslišali na sodišču v Parizu.

Časar se bo pri tem moral izreči, ali se strinja s tem, da ga Francija izroči slovenskim oblastem. Po informacijah RTV Slovenija ima francoskega odvetnika, ki ga zastopa po uradni dolžnosti.

Časarjev zagovornik v Sloveniji Daniel Planinšec je pojasnil, da o postopku ni obveščen, saj ga Časar ni kontaktiral.

MMC RTVS navaja, da je Časar zaprt nekje na širšem območju Pariza, najverjetneje v zaporu La Sante, ki ima tudi oddelek, v katerem so zaprte osebe, ki čakajo na izročitev.

Odločitev o izvršitvi evropskega pripornega naloga mora biti sprejeta v desetih dnevih, če oseba, na katero se nalog nanaša, s predajo soglaša oziroma v 60 dnevih, če oseba s predajo ne soglaša, so v ponedeljek pojasnili na pravosodnem ministrstvu.

Ko je sprejeta odločitev o predaji, mora biti zahtevana oseba predana v najkrajšem možnem času in na dan, za katerega se dogovorita obe državi oziroma najpozneje v desetih dnevih po končni odločitvi o izvršitvi naloga.

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper je bil pravnomočno obsojen zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega sprejemanja daril v povezavi z nepremičninskimi posli z Luko Koper. Obsojen je bil na pet let in devet mesecev zapora, a se v zaporu na Dobu ni zglasil. Policija je za njim razpisala tiralico in izdala evropski priporni nalog.

Konec leta 2013 je pobegnil v Dominikansko republiko, ki ga je v četrtek izgnala v Francijo.

STA


Najbolj brano