Anderliču za priznanje krivde pogojna zaporna kazen in plačilo milijon evrov

Lastnik Kranjske investicijske družbe Jože Anderlič je v zadevi Hypo priznal krivdo za očitano kaznivo dejanje, državni tožilec Stanislav Pintar in Andreličeva pravna pravna zastopnika pa so sodišču predložili sporazum o priznanju krivde za očitano kaznivo dejanje. Obsojen je bil na leto in pol pogojne zaporne kazni, plačati pa mora milijon evrov.

Lastnik Kranjske investicijske družbe Jože Anderlič je bil 
obsojen  na leto in pol pogojne zaporne kazni, plačati pa mora 
milijon evrov.  Foto: Tamino Petelinsek
Lastnik Kranjske investicijske družbe Jože Anderlič je bil obsojen na leto in pol pogojne zaporne kazni, plačati pa mora milijon evrov.  Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča je sporazum sprejela in Jožeta Andreliča obsodila na leto in pol pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. Plačati mora 800.000 evrov, ki jih je protipravno pridobil s kaznivim dejanjem, in to v korist državnega proračuna. Po 100.000 evrov mora nakazati Rdečemu križu in Karitasu ter prevzeti sorazmerni del stroškov, ki jih je z dosedanjim postopkom imelo sodišče, poroča Delo.

Postopek je sprva tekel proti dvema osumljencema, Andreliču in Andreju Oblaku, nekdanjemu direktorju Hypo Alpe Adria Consultance, sodnica pa ga je na predobravnavnem naroku prejšnji teden ločila. Oba sta na prvem predobravnavnem naroku zavrnila krivdo za očitana kazniva dejanja zlorabe položaja.

Za zdaj sodišče ni ugodilo zahtevku za povračilo premoženjske škode, ki naj bi jo Andrelič in Oblak storila s prodajo in nakupom deleža podjetja Hypo Upro. Sodišče je hkrati zavrnilo premoženjski zahtevek Hypo Alpe Adrie, zdaj Hete Assest Ressolution, ki od Andreliča in Oblaka zahteva več kot 2,2 milijona evrov.

Projektna družba Hypo Upro, ki jo je ustanovil Hypo Alpe Adria Consultants, je leta 2004 na zemljiško knjigo vložila predlog za vpis lastninske pravice na skoraj 21.000 kvadratnih metrov zemljišč in nepremičnin nekdanjega Unitasa v Dravljah.

Le nekaj mesecev pozneje je Hypo Alpe Adria Consultants večinski delež v družbi Hypo Upro za 14.000 evrov prodal liechtensteinski družbi Ramua Holding, katere ekonomski upravičenec naj bi bil Miro Oblak, oče Andreja Oblaka. Anderlič je bil direktor družbe Modro polje Alfa, ki je ta delež kupila za skoraj dva milijona evrov.

Hypo Alpe Adria Consultants naj bi bila s tem poslom oškodovana za najmanj milijon evrov, dobiček pa naj bi si prikrito z nakazili na različne bančne račune razdelili vsi vpleteni.

Na koncu naj bi 800.000 evrov končalo na Anderličevem osebnem računu v Liechtensteinu, 686.000 evrov pa na računu družbe Montparin v Luksemburgu, katere ekonomski upravičenec naj bi bil nekdanji predsednik uprave Hypo banke Božidar Špan. Dobrih 400.000 evrov naj bi dobili še dve liechtensteinski družbi, katerih ekonomski upravičenec naj bi bil Miro Oblak.

STA


Najbolj brano