Zlata in zelena sta kraljici Padne

Kruh iz bledeža, potica iz bledeža, namaz iz bledeža, pa bledež kot sladica in glavna jed, denimo v sipinem golažu ... To in še veliko več so skuhali in spekli v padenskih kuhinjah, da so lahko nahranili lačne oči in trebuhe številnih obiskovalce.

Domiselne gospodinje so vabile tudi s pitami, lizikami iz 
žajblja, k bledeževim pitam pa so možje ponujali domače 
vino. Foto: Alenka Penjak
Domiselne gospodinje so vabile tudi s pitami, lizikami iz žajblja, k bledeževim pitam pa so možje ponujali domače vino. Foto: Alenka Penjak

PADNA > Takšen je bil že četrti Praznik olja in bledeža. Tisto, kar je začel letos preminuli etnolog Alberto Pucer, se nadaljuje tudi po njegovi smrti. Organizator tridnevnega padenskega praznika, na katerem ponujajo zlasti olje in bledež (oziroma blitvo), ob njima pa še vino, je bil tokrat Pucerjev dolgoletni partner Robert Titan. K prazniku je znova pritegnil vaške družine, kot so Kleva, Grižon, Pribac in Pucer, Turistično združenje Portorož, ki ga je v Padni zastopal direktor Jadran Furlanič, pa je v Padno zapeljalo avtobuse, polne turistov. Vreme je bilo prazniku naklonjeno; resda nanj ni sijalo sonce, vendar ga ni odpihnila niti burja ali opral dež. Zlata barva je, slabi letini navkljub, sijala v olju, zelena pa v številnih kulinaričnih dobrotah.

AP


Najbolj brano