Zahtevajo referendum za Fieso

“Smo jezni in razočarani! Že celo večnost čakamo na novo garažno hišo v Piranu, zdaj pa na hitro potrdijo načrte za pozidavo Fiese. Očitno imajo vikendaši prednost!” pravi Davorin Petaros, prvopodpisani pod zahtevo za razpis referenduma proti sprejetju novega prostorskega akta za Fieso.

Davorin Petaros, eden od pobudnikov zahteve za referendum 
proti novim  načrtom za pozidavo v Fiesi.  Foto: Nives Krebelj
Davorin Petaros, eden od pobudnikov zahteve za referendum proti novim načrtom za pozidavo v Fiesi.  Foto: Nives Krebelj

PIRAN > > “Lahko potrdim, da smo vložili zahtevo za razpis referenduma proti podrobnemu prostorskemu načrtu za Fieso,” je dejal Davorin Petaros, ki se je prvi podpisal pod omenjeno zahtevo. To so poslali na piransko občino. Koliko podpisov podpore so do zdaj zbrali, ni želel razkriti. Pobudniki referenduma morajo sicer zbrati približno 700 overjenih podpisov oziroma pet odstotkov vseh volilnih upravičencev v piranski občini. Več bodo pojasnili na tiskovni konferenci, ki jo napovedujejo za prihodnji teden.

Piranski občinski svetniki so na februarski seji sprejeli nov prostorski načrt za območje Fiese, ki predvideva gradnjo do 25 novih stanovanjskih enot, razširitev nekaj turističnih kapacitet in gradnjo garažne hiše. Na piranski občini so ob predstavitvi načrta poudarili, da nov prostorski akt zmanjšuje pozidavo, ki jo je na tem območju predvideval star zazidalni načrt, po katerem bi se lahko v Fiesi ob razširitvi turističnih objektov zgradilo še 57 stanovanjskih enot.

Do kupca s prostorskim aktom

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je po pripojitvi Factor banke in s tem podjetja Factor projekt lastnica zemljišča v Fiesi, povedo, da lahko z novim prostorskim aktom gradijo dva večstanovanjska objekta in tri dvo- ali večstanovanjske objekte, skupaj 19 stanovanjskih enot s 33 parkirnimi mesti pod zgradbami in sedmimi parkirnimi mesti ob dostopni cesti. DUTB v skladu s svojo strategijo investicije ne načrtuje, temveč prodaja zemljišča s sprejetim prostorskim načrtom.

Določeni investitorji - tudi pobudnik za sprejetje novega prostorskega načrta Factor projekt - so si že pridobili gradbeno dovoljenje ali pa imajo celo odprta gradbišča. Območje novega načrta zajema cesto od Pirana proti Fiesi in predel ob spodnjem delu ceste do ovinka pri kampu (zahodni breg), medtem ko okolica jezer vanj ni vključena.

Nove načrte za Fieso so podprli tudi v piranski krajevni skupnosti, saj so po besedah predsednice Lorne Lovrečič morali izbrati manjše zlo. “Glede na to, da je na območju Fiese in Pacuga v veljavi zazidalni načrt iz leta 2002, ki je po našem mnenju izredno slab, ocenjujemo, da je potrebno pristopiti k ureditvi razmer,” je nedavno pojasnila.

NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano