Strankam in svetnikom po en evro

Ankaranski občinski svetniki so na ponedeljkovi redni seji na predlog župana Gregorja Strmčnika sprejeli sklep, da politične stranke in liste v Ankaranu ne bodo prejemale denarja iz občinskega proračuna. Sejnina za občinske svetnike, člane delovnih teles in člane nadzornega odbora pa je določena v višini en evro, so danes sporočili z občine.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Ankaranski župan Gregor Strmčnik Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ANKARAN > Sprejeti sklep o financiranju političnih strank iz proračuna Občine Ankaran določa, da politične stranke in liste v Ankaranu ne bodo prejemale denarja iz občinskega proračuna oziroma da je skupna višina proračunskih sredstev namenjenih za financiranje političnih strank, in sicer za vse stranke in liste, ki so upravičene do financiranja, skupaj v vsakoletnem proračunu občine Ankaran določena v višini en evro.

Sprejeti pravilnik o višini in načinu določanja plač ter plačil za opravljanje funkcije oziroma sejnin funkcionarjev Občine Ankaran, članov delovnih teles občinskega sveta in župana ter drugih organov Občine Ankaran ter o povračilih stroškov pa po pojasnilu občine zasleduje načelo, da je v Ankaranu funkcija člana občinskega sveta, nadzornega odbora in delovnih teles častna. Zato so določili sejnino v višini en evro.

Stroški, namenjeni za financiranje političnih strank in list ter stroški sejnin, bi po običajni metodologiji izplačevanja bremenili vsakoletni proračun novonastale občine v višini preko 60.000 evrov. Ker se politične stranke in liste iz javnih virov v Ankaranu ne bodo napajale, izvoljeni svetniki v Ankaranu pa bodo tudi v prihodnje svoje delo opravljali častno in brez plačila, bodo v mandatu 2014-2018 skupno privarčevali okoli 250.000 evrov, navajajo v sporočilu za javnost.

Privarčevani denar bodo namenili financiranju različnih socialnih programov v občini, o čemer bo občinski svet odločal pri pripravi vsakoletnih občinskih proračunov. Vse sklepe je občinski svet sprejel brez glasu proti.

Občinski svet je na seji imenoval tudi komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

STA


Najbolj brano