Za projekt razvoja severnojadranskih pristanišč 2,8 milijona evrov iz EU

Finančni odbor programa TEN-T je nedavno podprl projekte, ki so jih članice združenja NAPA v sodelovanju z drugimi deležniki prijavile marca. Med odobrenimi projekti je tudi 5,6 milijona evrov vreden projekt Napa Studies, ki v ospredje postavlja razvojne potrebe pristanišč ter navezave na železniške koridorje. EU bo projekt financirala 50-odstotno.

Med odobrenimi projekti je tudi 5,6 milijona evrov vreden projekt Napa Studies, ki v ospredje postavlja razvojne potrebe pristanišč ter navezave na železniške koridorje Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Med odobrenimi projekti je tudi 5,6 milijona evrov vreden projekt Napa Studies, ki v ospredje postavlja razvojne potrebe pristanišč ter navezave na železniške koridorje Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Projekt Napa Studies, ki združuje partnerje s Hrvaške, Italije in Slovenije, bo trajal predvidoma do konca leta 2015. Vodila ga bo Pristaniška uprava Reka, v njem pa bodo sodelovali še Luka Koper, pristaniški upravi iz Trsta in Benetk, pristanišči Mantova in Chioggia, družbe HŽ Infrastruktura, Prometni Institut Ljubljana, Sistemi territoriali, tržaška univerza, Srednjeevropska pobuda ter družba Rete Autostrade Mediterranee, so sporočili iz Luke Koper.

V Luki so že v preteklosti uspešno kandidirali na razpisih programa TEN-T in bili deležni evropskega denarja za pripravo projekta podaljšanja prvega pomola in za poglabljanje prvega bazena za potrebe kontejnerskega terminala, spominjajo v Luki.

V okviru tokratnega projekta v Kopru načrtujejo izdelavo projektne dokumentacije za privez za živinski terminal, privez za tankerje na čelu drugega pomola, preureditev obale silosa in gradnjo priveza, gradnjo žerjavne proge na prvem pomolu za tehnologijo mostnih dvigal na tirih ter povezovalni tir med drugim in tretjim pomolom. Prav tako bo Luka Koper sofinancirala študijo plovnosti prvega bazena z vidika večje varnosti plovbe.

Prek Prometnega instituta Ljubljana v projektu posredno sodelujejo tudi Slovenske železnice. Za slovenske partnerje v projektu so pomembne tudi načrtovane študije na področju železniških povezav med koprskim pristaniščem in zaledjem. Te zajemajo gradnjo novih železniških omrežij ter širitev železniškega omrežja znotraj pristanišča, so navedli v Luki.

STA


Najbolj brano