Z nakupom koprskega Actual IT do strateškega položaja na Balkanu

Družba DBA Lab iz italijanskega Trevisa bo z nakupom družbe Actual IT od Istrabenza razširila svoje dejavnosti na področju IT-storitev ter načrtovano internacionalizacijo razširila na celotno območje Balkana. Osem milijonov vreden posel so delno financirali s posojili in povečanjem kapitala s strani italijanskega naložbenega sklada.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER, TREVISO > Osem milijonov evrov vreden posel bo holdingu DBA Group, pod katerega spada DBA Lab, omogočil neposredni nadzor držav balkanske regije prek preverjenih sedežev, virov in omrežij. Finančna operacija sodi v širši sklop ambicioznega načrta, po katerem bi ustvarili zasebni in neodvisni subjekt na področju informatike in telematike v podporo luške logistike v pristaniščih Balkana, kjer je Actual že prisoten, ter v celotnem Sredozemlju in Črnem morju, so sporočili iz Trevisa.

Posel, ki so ga izvedli delno z lastnim kapitalom in delno prek posojil, je omogočilo dodatno povečanje namenskega kapitala v holdingu s strani italijanske naložbenega sklada (Fondo Italiano di Investimenti) ter podpora Unicredita in zavarovalno-finančne skupine Sace, pojasnjujejo.

Kot navajajo, ima Actual IT podružnice na Hrvaškem, v Srbiji ter Bosni in Hercegovini, poleg tega pa tudi partnerstva v vseh balkanskih državah. Neposredno zaposluje več kot 100 ljudi, večinoma z univerzitetno izobrazbo s področij inženirstva in informatike, v letu 2013 pa je razvila za približno 12 milijonov evrov prometa in dosegla približno 2,5 milijona evrov prihodkov pred davki in amortizacijo (EBITDA).

Sinergija s koprskim podjetjem bo omogočila razvoj referenčnega operaterja na področju luške logistike logistike, olajšala bo nastanek močnega kompetenčnega središča v sektorju distribucije goriv in servisov za cestno mobilnost, obogatila ponudbo IT-storitev na področju logistike ter nenazadnje omogočila skupini, da izkoristi znanje in tehnološke patente, ki sta jih razvili DBA Lab in Actual IT.

S poslom, ki ni brez tveganj, se širi trg DBA Groupa, tehnološke kompetence pa bogatijo. Gre za velik skok, tudi kar se tiče mentalitete, tako za holding kot za vse njegove sodelavce, so v sporočilu povzeli besede predsednika holdinga Francesca De Bettina.

Prihodki od prodaje DBA Groupa, ki združuje podjetja s področij arhitekture, inženirstva, projektnega menedžmenta in drugih, za leto 2014 bodo znašali približno 23 milijonov evrov. Poleg sedežev v Italiji so prisotni tudi v Rusiji in Črni Gori, so še navedli.

STA


Najbolj brano