Vse za daljšo sezono na portoroški in opatijski rivieri

Piranska občina in mesto Opatija, ki sta sodelovala že v letih 2007-2013, ponovno združujeta moči. Tokrat s projektom Riviera4seasons2 o skupni dediščini za skupno mednarodno promocijo 365 dni zelenega turizma na opatijski in portoroški rivieri. Projekt sta zagnala v začetku meseca, rezultate, vzpostavitev treh novih tematskih poti, pa napovedujeta še pred zadnjimi dnevi septembra leta 2019.

Z leve: Lorena Bašan, Milka Sinkovič, Daniela Grlaš, Patricija 
Gržinič, Ana Brumnjak  Iličić in Jasna Softić   Foto: Občina Piran
Z leve: Lorena Bašan, Milka Sinkovič, Daniela Grlaš, Patricija Gržinič, Ana Brumnjak Iličić in Jasna Softić  Foto: Občina Piran

PORTOROŽ > V novem projektu sodelujejo tudi turistični združenji Portorož in mesta Opatije, portoroška Turistica ter opatijska Fakulteta za menedžment v turizmu in gostinstvu. Vrednotijo ga na 840.187 evrov, 85 odstotkov bodo dobili iz Interregovega sklada za regionalni razvoj Slovenija-Hrvaška, sami morajo zagotoviti 126.028 evrov. Projekt so predstavili v torek.

Jasna Softić iz piranskega občinskega urada za gospodarstvo in turizem je pojasnila, da bodo nadaljevali tam, kjer so uspešno končali s prvim projektom, imenovanim 365 dni riviere. Da bi podaljšali turistično sezono, so v Portorožu tedaj uvedli novo prireditev, Festival penin. “Skupaj bomo pripravili čezmejni turistični produkt Feel & taste (Občuti & okušaj) in vzpostavili tri nove tematske poti, ki jih bomo povezali s kulinariko, obrtjo, glasbo, centri dobrega počutja in še s čim. Za ta namen bomo pripravili skupni spletni portal, ki uporabnikov ne bo samo seznanjal z novimi storitvami, ampak jim bo omogočal tudi njihovo trženje. Nadgradili bomo zdajšnje prireditve v zaledju Portoroža in jim dodali nove,” je nanizala.

Rekordna sezona za oboje

V obeh turističnih združenjih, portoroškem in opatijskem, so prepričani, da bo letošnje leto rekordno po številu nočitev. V portoroškem za piransko občino napovedujejo, da bo delež nočitev ob koncu leta za sedem do deset odstotkov višji kot lani. Zabeležili naj bi več kot 1,5 milijona nočitev, saj so jih samo v hotelih v prvem devetmesečju ustvarili več kot milijon. V Opatiji pa so v prvih devetih mesecih našteli 1,12 milijona nočitev, do konca leta naj bi jih 2,23 milijona.

Nazorna je bila tudi Milka Sinkovič iz Turistice: “Preučili bomo ponudbo v zaledju Portoroža, tematske poti, turistične ponudnike in poiskali podlago za nov produkt, tri celoletne itinerarije za podaljšanje sezone.” Njena stanovska kolegica Lorena Bašan s Fakultete za menedžment v turizmu in gostinstvu je poudarila, da bodo aktivnosti na obeh straneh meje “zrcalne”, po besedah Ane BrumnjakIličić iz mesta Opatije pa bodo na novo odkrivali tudi zgodbe in anekdote kulturne dediščine.

Da bodo v večji meri promovirali že uveljavljene prireditve v zaledju Portoroža, Praznik česna in vina v Novi vasi, Praznik olja in bledeža v Padni, Praznik kakijev v Strunjanu, ter jim dodali nove, je napovedala Patricija Gržinič iz Turističnega združenja Portorož. Pripravili bodo tudi študijska potovanja v Avstrijo, kjer se bodo seznanili s primeri dobre prakse o tem, kako podaljšati sezono. Daniela Grlaš iz Turističnega združenja mesta Opatije pa ni skrivala, da so zanje pomembni tudi slovenski gostje, ki so celo med tremi najpomembnejšimi.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano