V civilni iniciativi zaskrbljeni glede izvedbe OPPN Šared

V Civilni iniciativi za Šared, h kateri na bi pristopilo več kot sto krajanov, so v odprtem pismu od izolskega župana Igorja Kolenca zahtevali odgovore o izvedbi OPPN Šared in izrazili zaskrbljenost, saj po več mesecih niso dobili odgovora na svoja vprašanja. Na občini poudarjajo, da javnost redno obveščajo o svojih aktivnostih.

Na občini v zadnjem letu pospešeno prodajajo nepremičnine 
na Šaredu, pridobljena sredstva pa v celoti namenijo za 
ureditev komunalne infrastrukture na tem območju. Foto: Občina Izola
Na občini v zadnjem letu pospešeno prodajajo nepremičnine na Šaredu, pridobljena sredstva pa v celoti namenijo za ureditev komunalne infrastrukture na tem območju. Foto: Občina Izola

IZOLA > V omenjeni civilni iniciativi, h kateri je po njihovih navedbah pristopilo več kot sto krajanov Šareda, vendar se do zdaj nihče ni poimensko izpostavil, so v začetku tedna v odprtem pismu županu Kolencu, podžupanom in občinskim svetnikom opozorili, da štiri mesece po njihovem prvem pisanju še niso dobili odgovorov na vprašanja in predloge v zvezi s občinskim podrobnim prostorskim načrtom (OPPN) za območje Šareda.

CI: Županu je vseeno za dobrobit krajanov Šareda

Po njihovem župan s svojimi dejanji dokazuje, da mu je vseeno za dobrobit krajanov Šareda in da se ne drži zavez in dogovorov, ki jih je dal krajanom pred sprejetjem OPPN. "Župan nadaljuje z enostranskimi odločitvami, tako da grobo posega v prostor in premoženje ljudi," so dodali.

V civilni iniciativi spominjajo, da je Kolenc ob sprejemanju prostorskega akta krajanom obljubil, da se bo denar iz naslova komunalnega prispevka prodaje zemljišč na Šaredu uporabil namensko in izključno za ureditev območja OPPN. Tako med drugim zahtevajo, da se denar, ki je bil prerazporejen za ureditev obalne ceste med Izolo in Koprom, nemudoma vrne in uporabi zgolj za potrebe ureditve infrastrukture na območju OPPN Šared.

Prav tako zahtevajo javnost podatkov o višini sredstev, zbranih iz naslova prodaje zemljišč in komunalnega prispevka na območju OPPN Šared, ter da občina predstavi terminski plan izvedbe komunalne infrastrukture ter nemudoma pristopi k njegovemu izvajanju.

Občina: Naš cilj je, da informacije posredujemo celotni javnosti

Na občini so se odzvali z zapisom na svoji spletni strani, v katerem so pojasnili, da o poteku aktivnosti na Šaredu redno obveščajo širšo javnost: "Naš cilj je, da informacije posredujemo celotni javnosti in ne le posameznikom, ki se skrivajo za civilno iniciativo s ciljem uresničevanja osebnih interesov."

Na občini v zadnjem letu pospešeno prodajajo nepremičnine na Šaredu, pridobljena sredstva pa v celoti namenijo za ureditev komunalne infrastrukture na tem območju. Občinski svet je junija resda izglasoval tudi rebalans proračuna, po katerem se je 100.000 evrov sredstev iz prodaj zemljišč na Šaredu preneslo na ureditev obalne ceste, obenem pa sklenil tudi, da se sredstva v letu 2018 vrne na prvotno načrtovano postavko.

Prav tako je višina sredstev, zbranih iz naslova prodaje zemljišč na območju OPPN Šared, javno dostopen podatek, so pojasnili. Občina je do zdaj iz prodaje iztržila dobrih 1,2 milijona evrov. "Komunalna infrastruktura se, in se bo tudi v prihodnje, urejala iz naslova prodaj zemljišč na Šaredu," so dodali.

Projekti komunalnega opremljanja in terminski načrt izvedbe komunalne infrastrukture so pripravljeni in se bodo izvajali skladno s pridobitvijo zemljišč. Občina pri tem ves čas z lastniki aktivno dela na odkupih, zamenjavah in izravnavah.

Ocenjena vrednost izvedbenih del za prvo fazo komunalnega opremljanja, vključno z nakupom zemljišč in izgradnjo zbirnega fekalnega kanala Šared-Izola, je 4,2 milijona evrov. V skladu z razpoložljivimi sredstvi bo občina najprej pristopila k ureditvi zbirnega fekalnega kanala Šared-Izola in delni izvedbi opremljanja tam, kjer bodo nakupi zemljišč zaključeni. Še letos bodo objavili javni razpis za izvajalca za delno izvedbo prve faze, za katero je že na voljo 1,5 milijona evrov. Izvajalec del bo predvidoma izbran do decembra, dela pa se bodo začela po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja.

STA


Najbolj brano