V Luki Koper privezali eno največjih kontejnerskih ladij do zdaj

V Luki Koper so sinoči privezali eno največjih kontejnerskih ladij do zdaj. Gre za novejšo ladjo Cosco Shipping Panama, ki so jo splavili januarja letos. Dolga je 300 metrov, široka 48, s kapaciteto 9472 kontejnerskih enot (TEU).

V Luki Koper so  privezali eno največjih kontejnerskih ladij do 
zdaj, novejšo ladjo Cosco Shipping Panama. Dolga je 300 
metrov, široka 48, s kapaciteto 9472 kontejnerskih enot. Foto: Luka Koper
V Luki Koper so privezali eno največjih kontejnerskih ladij do zdaj, novejšo ladjo Cosco Shipping Panama. Dolga je 300 metrov, široka 48, s kapaciteto 9472 kontejnerskih enot. Foto: Luka Koper

KOPER > Ladja je junija letos sodelovala na otvoritvi prenovljenega in razširjenega Panamskega prekopa – od tod tudi ime - in je kot prva prečkala 80 kilometrov dolg prehod med Atlantskim in Tihim oceanom.

Z ladje bodo v Kopru naložili in razložili približno 3000 kontejnerskih enot. Priplula je iz malezijskega pristanišča Port Kelang, pot pa bo nadaljevala najprej v sosednje pristanišče Trst in nato v Turčijo. Ladja pluje v okviru alianse Ocean 3, ki povezuje severni Jadran z Daljnim vzhodom, in bo koprsko pristanišče obiskala prvič.

Cosco Shipping Panama je v lasti kitajskega ladjarja Cosco Shipping, ki je nastal julija letos z družitvijo dveh največjih kitajskih ladjarjev, Cosco in China Shipping, in ima v floti kar 832 ladij. Po zmogljivosti je to največji ladjar na svetu na področju razsutih tovorov in tankerjev ter četrti največji na področju prevoza kontejnerjev. Ladjarja v Sloveniji zastopa agent Dragon Maritime, so napisali na spletni strani Luke Koper.

Spletno uredništvo


Najbolj brano