UP v Unescovi univerzitetni mreži

Univerza na Primorskem (UP) je postala prva slovenska članica Unescove univerzitetne mreže UNITWIN ter polnopravna članica Unesco področja “Kultura, turizem, razvoj” s sedežem na pariški Sorboni.

Univerza na Primorskem  je postala prva slovenska članica Unescove univerzitetne mreže UNITWIN Foto: Katja Gleščič
Univerza na Primorskem je postala prva slovenska članica Unescove univerzitetne mreže UNITWIN Foto: Katja Gleščič

LJUBLJANA > Članstvo si je prislužila z delom katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Fakulteti za turistične študije - Turistice.

Kot so sporočili iz UP, Unescov program univerzitetnih mrež deluje od leta 1992 z namenom povezovanja univerz, ki v okviru svojih kateder razvijajo področja s prioritetnim pomenom za Unesco. Med njimi je tudi področje Kultura in turistični razvoj, katerega koordinatorstvo je Unesco dodelil ugledni Univerzi Sorbona v Parizu.

UP si je za vstop v mrežo UNITWIN začela prizadevati na pobudo prorektorice za mednarodno sodelovanje Tadeje Jere Jakulin. Po besedah predstojnika katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino Aleša Gačnika je UP s članstvom pridobila partnerstvo z uglednimi univerzami v svetu, ki se na specifičnih področjih aktivno zavzemajo za univerzalne vrednote sožitja med kulturami, enakopravnosti, kakovosti življenja in pravice izobraževanja za vse.

Kot je dejal, bo katedra s članstvom zelo tesno povezana s 30 univerzami s celega sveta, ki v ospredje raziskovalnih, izobraževalnih in razvojnih interesov postavljajo kulturno dediščino in kulturni turizem. Prispevala bo lahko pri kreiranju strategij kulturnega turizma za trajnostni razvoj na različnih mednarodnih in drugih ravneh ter sodelovala pri razvoju Unesco mednarodnega interdisciplinarnega magistrskega študijskega programa “Tourism Management at World Heritage Sites”.

Obenem bo mreženje s profesorji in raziskovalci odlična popotnica k zagonu novega univerzitetnega študijskega programa Kulturni turizem, ki je v sklepni fazi akreditacije, je dejal. Ob tem pa izrazil željo, da bodo z novimi akademskimi mrežami in spoznanji lahko pripomogli tudi k bolj inovativnim in kreativnim usmeritvam slovenskega turizma, “morda celo k novi razvojni paradigmi države”, so Gačnikove besede še navedli na UP.

STA


Najbolj brano