Študija: Luka Koper dela dobro, a bi lahko delala še boljše

Nadzorni svet Luke Koper se je danes na ločenem sestanku seznanil s študijo SDH o uspešnosti poslovanja Luke Koper. Ta je pokazala, da Luka Koper dela dobro, a bi lahko delala še boljše, je pojasnil prvi nadzornik Luke Koper Rado Antolovič. Dodal je, da je študija osnova gradiv, ki jih bodo nadzorniki skupaj z upravo obravnavali na prihodnji seji.

Prvi nadzornik Luke Koper Rado Antolovič. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Prvi nadzornik Luke Koper Rado Antolovič. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Študijo je za Slovenski državni holding (SDH) pripravila svetovalna družba McKinsey & Company, nadzornikom jo je danes na sestanku predstavila predsednica uprave SDH Lidia Glavina. Ta je po srečanju povedala, da je bila razprava o študiji konstruktivna.

Prvi nadzornik Luke Koper študijo jemlje dobronamerno, narejena je na osnovi javnih podatkov, v njej je tudi primerjava z nekaterimi drugimi podobnimi pristanišči. Zanj je študija osnova, na kateri se da graditi. Tako so upravi Luke Koper dali čas, da jo preuči in "skroji" tako, da bo poslovanje družbe še boljše, da bo dolgoročno stabilno.

Študija ima po njegovi oceni dovolj dobrih stvari in pove tudi dobro o Luki Koper, je pa v njej tudi nekaj stvari, s katerimi se ne strinjajo. Da pa neko luč in pove, na katerih mestih Luka Koper zaostaja in kje so izboljšave, je dejal Antolovič.

"Naj uprava pregleda študijo in jo uskladi s svojimi analizami, s svojim načrtom," je poudaril in dodal, da je zanj ključno poiskati kompromis, da bo Luka Koper v prihodnje še bolje delala, da bo imela boljša delovna mesta, da bo pretovorila še več tovora.

Nadzorni svet se je sicer s študijo seznanil na posebnem sestanku po seji nadzornikov, na kateri so med drugim govorili o problematiki izvajalcev pristaniških storitev in o poslovnem načrtu do konca leta.

Antolovič se je za seznanitev s študijo na posebnem sestanku odločil zaradi zakonodajnega okvira - če je namreč na seji nadzornega sveta prisoten en delničar, potem morajo biti tudi ostali, saj nadzorniki delajo v imenu vseh lastnikov. Poleg tega je študija delo SDH, ne pa nadzornega sveta ali uprave Luke Koper.

Glede morebitne menjave uprave je Antolovič dejal, da če ta dela odlično, naj dela odlično, če dela dobro, naj začne delati odlično, če ne more delati odlično, pa naj se preveri, ali se lahko najde ljudi, ki delajo boljše. Če ne dela dobro, jo je treba zamenjati. "Menjati upravo vsak dan, vsak mesec ... To ni dobro," je še dodal.

STA


Najbolj brano