Študentje bi nagnali Žižmonda in Šircovo

Po mnenju vodstva študentske organizacije primorske univerze je nedopustno, da Nada Trunk Širca in Egon Žižmond še naprej poučujeta na univerzi. Zato pozivata vodstvo univerze, naj prekine sodelovanje z njima in jima odvzame pravico predavati na visoki šoli. Vodstvo univerze odgovarja, da se bo do poziva opredelilo v naslednjih dneh.

Egon Žižmond in Nada Trunk Širca sta na sodišču priznala 
krivdo za očitana kazniva dejanja.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Egon Žižmond in Nada Trunk Širca sta na sodišču priznala krivdo za očitana kazniva dejanja.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > “Nedopustno se nam zdi, da omenjena profesorja še naprej poučujeta na nekaterih študijskih programih. To dejstvo še dodatno zmanjšuje kredibilnost vseh študentov, ki se izobražujejo na teh študijskih programih, predvsem pa daje zelo slabo sporočilo vsem, ki bodo lahko ostali brez pridobljenih diplom. Glavna krivca za nastalo situacijo pa nemoteno še naprej poučujeta na isti fakulteti,” je vodstvo študentske organizacije Univerze na Primorskem včeraj sklenilo javni poziv proti obsojenima profesorjema Nadi Trunk Širca in Egonu Žižmondu.

Profesorja s pogojnim zaporom

Omenjena sta bila sredi maja obsojena na 22 oziroma 24 mesecev pogojne zaporne kazni, katere pa jima ne bo treba odsedeti, če v letu in pol (Šircova) oziroma dveh letih (Žižmond) ne bosta zagrešila novega kaznivega dejanja. Koprsko okrožno sodišče je Žižmonda spoznalo za krivega zlorabe položaja in overitve lažne listine z lažno vsebino, Trunk Šircovo pa le zlorabe položaja. Sodišče je obsodilo tudi fakulteto za management, katere direktorica in rektor sta bila, in ji naložilo, da mora plačati dobrega pol milijona evrov.

Po odločitvi sodišča so najmanj toliko znašale vpisnine, šolnine in plačila za izpite 670 študentov, ki sta jih v nasprotju s pravili nezakonito vpisovala v absolventski staž in v tretje letnike, čeprav prej sploh niso bili vpisani na fakulteto. Po naših informacijah sodba še ni pravnomočna, saj naša zakonodaja dovoljuje pritožbe na sodbe tudi takrat, ko obsojenci priznajo krivdo.

Odvetnik Franc Rojko iz odvetniške pisarne Matoz nam je povedal, da se v imenu obsojene Nade Trunk Širca ni pritožil, ker pa je ravno dobil napisano sodbo, sklepamo, da je Žižmondov odvetnik Velimir Cugmas napovedal pritožbo. Včeraj ga nismo uspeli priklicati. Iz Univerze na Primorskem pa so sporočili, da se bo rektor Dragan Marušič do poziva študentov opredelil najkasneje v tednu dni.

Predsednik študentskega sveta Boštjan Lešnik in predsednik študentske organizacije primorske univerze Seit Demiri, ki sta se podpisala pod poziv, pa medtem od vodstva univerze zahtevata, naj nemudoma začne s postopki prekinitve sodelovanja z obsojenima profesorjema in predvsem njunega poučevanja. Od rektorja študentje prav tako zahtevajo, naj profesorjema odvzame ali prekliče vse habilitacije (pravice do predavanja na visoki šoli), ki sta jih pridobila na primorski univerzi.

Študente skrbi tudi ugled univerze

Študentje sicer menijo, da bi razveljavitev diplom pomenila grobo kršitev pravic študentov, ki so opravili obveznosti s takratnimi zahtevami fakultete. “Morebitna razveljavitev teh diplom bi lahko pomenila nevarnost tudi za vse pridobljene diplome, saj bi to pomenilo, da jih lahko nekdo naknadno razveljavi. Menimo, da bi morebitne sporne študijske programe ali pogoje morali preprečiti pristojni nadzorni in akreditacijski organi še pred začetkom izvajanja,” so zapisali v svojem sporočilu.

Vodstvu študentske organizacije pa se zdi najbolj problematično, da so zaradi takih dogodkov moralno razvrednotene vse diplome in študijski programi univerze.

“Še posebej, ker gre za najmlajšo državno univerzo, ki si kredibilnost šele gradi. Vseskozi opozarjamo, da univerza sama stori veliko premalo za kredibilnost in sprejemanje študijskih programov v okolju, predvsem na trgu dela, saj so naši diplomanti še vedno v podrejenem položaju v primerjavi z ostalima državnima univerzama. Takšni dogodki pa to samo še poslabšujejo,” so zapisali v sporočilu za javnost študentskega sveta in študentske organizacije.

DANIJEL CEK


Najbolj brano