Strašni vitezi in ljubke dame (video)

Sonce je pripekalo, a vitezi so se vseeno bojevali, plesali z damami, tudi zabavali občinstvo z umetnijami, kot je bruhanje ognja. Srednjeveški utrip, kot ga je danes v Ankaran prineslo tamkajšnje turistično društvo, je pritegnil in navdušil vse prisotne.

Vitez z Bleda je očaral z veščino bruhanja ognja. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Vitez z Bleda je očaral z veščino bruhanja ognja. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ANKARAN > Na današnji praznik Marijinega vnebovzetja je Ankaran za en dan okušal utrip srednjega veka.

V središču kraja je odmevalo mečevanje, drsele so noge po zvokih starih melodij in plesale plese, kot je ples s kozarci ali ples za nove partnerje. Ada Butinar, zgodovinska navdušenka in predsednica Turističnega društva Ankaran, je v goste povabila tudi gledališko skupino K. D. I. S. Viteza Gašperja Lambergarja z Bleda, katere člani so svoje strasti usmerili v stare srednjeveške običaje. medtem ko so meči jekleno peli, je vetrič damam premikal obleke, in med njimi so nekatere prav tako nastale izpod rok in šivalnega stroja Ade Butinar. Že dolgo je, kar zbira stare dokumente, še zlasti na temo kostumografije.

Obiskovalci so zvečer lahko videli kostume iz štirih stoletjih: tiste iz 16. stoletja so oblekli gostje z Bleda, 17. stoletje je združilo italijansko skupnost Giuseppe Tartini Piran, v kostume 18. stoletja so se oblekli Ankarančani, v tiste iz 19. stoletja pa društvo Rosa Clementina iz Portoroža.

Vitezi v Ankaranu niso pustili sledi, so pa jo v Kopru, Piranu in seveda Trstu. Približuje se september in velika srednjeveška prireditev v Buzetu, kamor se bo odpeljalo tudi Turistično društvo Ankaran.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano