Soline morajo proti Unescu poslati domačini

Sečoveljske in Strunjanske soline imajo s svojo tradicionalno pridelavo možnost, da se uvrstijo na Unescov seznam, so se včeraj strinjali udeleženci predstavitve te zamisli. A najprej jo mora podpreti lokalna skupnost, ki se bo morala sprijazniti, da bo v zameno za večjo prepoznavnost morala sprejeti tudi nekatere omejitve. Kakšne točno, še ne želijo govoriti.

Zaradi obilnega deževja v zadnjih dneh so bile soline včeraj povsem poplavljene; le včeraj zjutraj je padlo več kot 130 milimetrov dežja. “Zdaj bi morali začeti z vzdrževalnimi delo po končani sezoni. A letos nismo pobrali niti kristala, polja pa so Foto: Zdravko Primoĺľiäť/Fpa
Zaradi obilnega deževja v zadnjih dneh so bile soline včeraj povsem poplavljene; le včeraj zjutraj je padlo več kot 130 milimetrov dežja. “Zdaj bi morali začeti z vzdrževalnimi delo po končani sezoni. A letos nismo pobrali niti kristala, polja pa so Foto: Zdravko Primoĺľiäť/Fpa

SEČA > Sečoveljske soline so bile v igri za vpis na nacionalni preskusni seznam Unesca že leta 2007, a potem izpadle. Zdaj zamisel o vpisu v okviru mednarodnega projekta Ex.po Aus obujajo na Inštitutu za dediščino Sredozemlja Univerze na Primorskem.

Dediščina in tradicionalni način ročne pridelave soli sta tako izjemna in edinstvena, da bi jima Unescova znamka prinesla prepoznavnost in večji obisk, nove zaposlitve in ohranitev solin, meni vodja projekta Mitja Guštin. A najprej se mora lokalna skupnost odločiti, ali bo zamisel podprla in s tem usmerila razvoj v ohranjanje dediščine. “Unescova destinacija je izgovor, da se pogovarjamo o prostoru, krajini, okolju,” je dejal Guštin na včerajšnjem srečanju v Sečoveljskih solinah. Vlogo za uvrstitev na prednostni nacionalni seznam so že oddali in v Ljubljani čaka na obravnavo. Pot do Unesca pa je še dolga.

“Nobene soline še niso razglašene za svetovno dediščino. Po tem kriteriju smo uvrščeni zelo visoko,” je včeraj na srečanju dejala nova vodja piranske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine Daniela Tomšič.

Poudarja pa, da mora kandidaturo pospremiti sonaravni in sokulturni razvoj. “Uvrstitev na seznam pomeni tudi omejitve. A če si želimo kvalitetno življenje, Unesco prinaša prednosti. Dobiček in obisk lokacije se lahko povečata za enajst odstotkov, pri tem govorimo o kvaliteti, ne le o kvantiteti,” poudarja.

HELENA RACE


Najbolj brano