So lucijske ambulante požarno ogrožene?

Lucijski zdravstveni dom je povsem dotrajan in zanj nujno potrebujejo ustrezno rešitev, že vrsto let opozarja direktor ZD Lucija Matjaž Krajnc. A konkretne rešitve še ni. Občinska oblast je sicer nov zdravstveni dom obljubljala v sklopu občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) Center Lucija, ki pa je pred meseci obtičal, zdaj pa na občini iščejo druge rešitve.

Prebivalci Lucije bodo še nekaj časa zdravnike obiskovali v 
montažnem in povsem dotrajanem zdravstvenem domu.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Prebivalci Lucije bodo še nekaj časa zdravnike obiskovali v montažnem in povsem dotrajanem zdravstvenem domu.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LUCIJA > “Objekt je energetsko izjemno potraten, skrbi pa nas tudi požarna varnost, saj so inštalacije povsem dotrajane. Poleg tega bo velik problem, če poči kakšna vodovodna cev, saj so cevi v temeljih in ne vem, kako bomo to reševali,” je na zadnji seji župana Petra Bossmana in vse piranske občinske svetnike seznanil direktor zdravstvenega doma Matjaž Krajnc. Dodal je, da so sanje o novem zdravstvenem domu že dvakrat padle v vodo, nazadnje ko je postalo jasno, da tega ne bo v sklopu OPPN Center Lucija. Pri tem pa je jasno poudaril, da nujno potrebujejo rešitev.

Občina naredila nove primerjalne analize

Na kakšen način bodo reševali omenjeni problem, smo vprašali tudi piransko občino, saj je Bossman Krajncu že na seji povedal, da iščejo nove možnosti za nadomestno gradnjo. “Gradnja novega zdravstvenega doma je predvidena na lokaciji sedanjega objekta,” so pojasnili in dodali, da so že naredili primerjalno analizo med novogradnjo in rekonstrukcijo obstoječega zdravstvenega doma in da je ta analiza trenutno v fazi obravnave. Na naše vprašanje, kdo analize in načrte dela, nismo dobili odgovora, prav tako na občini še niso povedali, kdaj lahko Lucijčani pričakujejo nov zdravstveni dom. “V tem trenutku investicije še ni mogoče napovedati, saj si bomo v občini Piran za njeno izvedbo prizadevali zagotoviti tudi nepovratna sredstva z razpisov EU,” je sporočila vodja službe za odnose z javnostmi na piranski občini Slavica Tucakov. Pojasnili so še, da občina ni odstopila od načrtov za ureditev centra Lucije. Ureditev centra Lucije je bila ena od glavnih točk predvolilnega programa Petra Bossmana.

Denar tudi iz turistične takse?

Da je rekonstrukcija obstoječega zdravstvenega doma ali gradnja novega nujna, pravi tudi predsednik krajevne skupnosti Lucija Franko Fičur, ki verjame, da bo občina kljub neuspelem projektu z OPPN Center Lucija našla ustrezno rešitev. “Denar lahko dobijo tudi iz evropskih sredstev, saj gre za projekt energetske sanacije, v sklopu katere se lahko uredi veliko stvari,” pravi Fičur, ki mu je sicer žal, da novega zdravstvenega doma niso mogli dobiti v sklopu projekta Center Lucija, a pojasnjuje, da krajani in občina niso mogli pristati na tako veliko število stanovanj, ki jih je v projektu poleg zdravstvenega doma predvidel investitor.

Podobnega mnenja je tudi piranska občinska svetnica iz vrst Desusa Milica Maslo Bezer, ki pa se sprašuje, ali je obnova montažnega objekta sploh smiselna. Osebno bi raje videla novogradnjo. Po njenem mnenju bi denar za to lahko dobili tudi iz turistične takse, saj je ustrezna zdravstvena varnost pomembna za turistično destinacijo, v Luciji pa deluje tudi turistična ambulanta. “Turistična taksa se sicer uporablja za infrastrukturo in ne za storitve, ampak tudi zdravstvena storitev za turiste potrebuje infrastrukturo, zato bi bilo prav, da kaj k temu prispeva tudi turistično gospodarstvo,” pravi Milica Maslo Bezer. Predsednica nadzornega sveta Turističnega združenja Portorož Vojka Štular je do tega predloga sicer nekoliko skeptična, je pa obljubila, da bodo preverili možnosti, ali bi bilo kaj takega izvedljivo.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano