Sejem starin gre pred Mudo

Sejem starin se s Pristaniške ulice seli pred Mudo. Selitev je spodbudila peticija trgovcev, a se z novo lokacijo strinjata tako organizator, Društvo za ohranjanje in razvoj istrske kulturne dediščine, kot koprska občina.

Mauricio Kastelič, predsednik Društva za ohranjanje in razvoj 
istrske kulturne dediščine, je prepričan, da bo sejem starin 
oživil tudi Prešernov trg. Foto: Alenka Penjak
Mauricio Kastelič, predsednik Društva za ohranjanje in razvoj istrske kulturne dediščine, je prepričan, da bo sejem starin oživil tudi Prešernov trg. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Mauricio Kastelič, predsednik Društva za ohranjanje in razvoj istrske kulturne dediščine, že nekaj let ob Pristaniški ulici organizira sejem starin. “O selitvi smo razmišljali že nekaj časa, odločitev pa je spodbudila peticija trgovcev proti sedanji lokaciji sejma. Pravijo, da jim stojnice zastirajo lokale in jih morebitni kupci ne vidijo. Peticija je bila poslana Mestni občini Koper, od koder so nas tudi poklicali. Po tehtnem iskanju primerne lokacije smo ugotovili, da bi bila najprimernejša prav ta, pred Mudo. S sejmom starin želimo oživiti ta del Kopra. In sejem ga tudi bo!” je prepričan Kastelič.

Prvič bodo sejmarji stopili pred Mudo že prvo soboto v maju. Običajno se je na Pristaniški ulici zbralo 25 sejmarjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Kastelič načrtuje, da bi poleg sejma starin priredili še en sejem, s katerim bi zapolnili sobotno sejemsko sliko. “Razmišljamo o sejmu rabljenih oblek in igrač, saj je po tem veliko povpraševanje. Upamo, da se bo občina strinjala. Koper bi lahko postal pomembno sejemsko stičišče,” dodaja Kastelič.

Stojnice pred Mudo bodo imele enotno podobo s platneno streho. Organizatorji nanj vabijo tudi muzealce, saj je na svoj način dopolnitev istrski kulturni dediščini. “Na sejmu se dobi marsikaj, stare listine in knjižice denimo, obenem pa odpira debate in obuja stare spomine,” o njegovi vrednosti še razmišlja Mauricio Kastelič.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano