Razmere v Ukrajini še zmanjšujejo prihodke Intereurope

Koncern Intereuropa je v prvih devetih mesecih ustvaril 99,6 milijona evrov prihodkov, kar je šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Razlog je visok padec prihodkov od storitev železniškega prometa v hčerinski družbi v Ukrajini, kjer nestabilne gospodarske razmere še kar vztrajajo. Čisti dobiček se je skoraj podvojil.

Razmere v Ukrajini še  kar zmanjšujejo prihodke Intereurope. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Razmere v Ukrajini še kar zmanjšujejo prihodke Intereurope. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Oživljanje evropskih gospodarstev je letos spodbudilo gibanje blagovnih tokov v regiji. Rast izvoza je prispevala tudi h krepitvi povpraševanja po logističnih storitvah na nekaterih trgih, kjer je skupina Intereuropa navzoča s svojimi družbami. Skupina je tako v prvih devetih mesecih beležila rast števila naročil in prihodkov na vseh trgih z izjemo Ukrajine, Hrvaške in Makedonije.

Hčerinska družba v Ukrajini že drugo leto posluje v zelo nestabilnih gospodarskih in političnih razmerah. Njeni prihodki iz poslovanja so se v primerjavi z lanskim obdobjem zmanjšali za kar 7,6 milijona evrov, kar je težko nadomestiti s povečanjem prodaje na ostalih produktih, je vodstvo Intereurope zapisalo v poročilu o poslovanju, danes objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Z nerevidiranim poročilom o poslovanju koncerna se je v sredo seznanil tudi nadzorni svet Intereurope. Koncern je devetmesečno obdobje sklenil z 3,7 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je 12 odstotkov manj kot pred letom dni, čisti dobiček pa se je povečal za 89 odstotkov na 662.000 evrov.

V obvladujoči družbi Intereuropa, kjer so prihodki z 67,9 milijona evrov ostali na enaki ravni kot v prvih devetih mesecih lani, pa je bilo v tem času ustvarjenega 1,1 milijona evrov čistega dobička oziroma 10 odstotkov več kot pred letom dni.

STA


Najbolj brano