Raje v naravo po dober škljoc kot pred TV

Čeprav je njegov obraz najpogosteje skrit za foto objektivom, je Jaka Ivančič znana istrska faca. Kjer se dogaja kaj zanimivega, je tudi on s fotoaparatom. Svoj občutek za lepo 36-letni Koprčan, ki zadnje dve leti živi v Ankaranu, pili že od rane mladosti. Najpogosteje v vlogi spletnega spodbujevalca priljubljenosti Radia Capris, kjer dela že dobro desetletje.

Jaka Ivančič je  nenehno na preži za lepimi prizori. 

 Foto: Ilona Dolenc
Jaka Ivančič je nenehno na preži za lepimi prizori.  Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Iz navdušenega samouka je Jaka Ivančič zrasel v izkušenega in cenjenega fotografa. Na letošnji razstavi Expo Milano so slovenski razstavljalci fotografski prikaz istrsko-kraške kulinarike zaupali prav njemu. “Veliko sem fotografiral za občine, hotele in druge ustanove. Pogosto tudi hrano. Svoje fotografije sem redno objavljal na facebooku in si tako gradil prepoznavnost. Razstavljalci iz slovenskega paviljona so me poklicali in mi predlagali, da bi naredil fotografije na temo kulinarike Istre in Krasa,” Ivančič pojasni, kako je njegovo delo pristalo na dogodku svetovnega kova, kakršen je razstava Expo.

Pot, po kateri je “priškljocal” do uspeha, se je začela konec 90. let, ko je bolj kot na svoje ime slišal na vzdevek Nervus. “Pod tem imenom sem takrat bil zelo aktiven na IRC-u (spletni klepetalnici, op. a.), pozneje tudi na portalu obala.net. Organiziral sem IRC žure, izdeloval spletne strani za glasbene skupine ...” Po tej poti je stkal vezi s skupino Pudding fields, pri kateri je pristal najprej kot menedžer, nato pa še v vlogi trobentarja in spremljevalnega pevca.

Redno je obiskoval koncerte, lovil dogajanje v objektiv fotoaparata in ulov vestno delil z uporabniki tedaj izjemno priljubljenega in obiskanega portala obala.net. Glasbeno udejstvovanje ga je nekega dne pripeljalo tudi na Radio Capris. “S fanti iz benda smo šli na intervju in v pogovoru je padel predlog za sodelovanje, ki sem ga z veseljem sprejel.” Januarja 2004 je šla v eter njegova prva oddaja o italijanski glasbi Capital, ki se je obdržala celo desetletje. Zadolžitve so se z leti množile in danes je seznam njegovih radijskih vlog takšen: producent jutranjega programa, skrbnik spletne strani in družabnih omrežij, fotograf in snemalec videoposnetkov, občasno novinar, po potrebi tudi tehnik.

Služba na Radiu Capris je Jaki Ivančiču prinesla tudi fotografsko rast. “Ko sem odprl samostojno podjetništvo, sem si za tisto subvencijo kupil boljšo fotografsko opremo. Tisto je najbrž bila prelomnica,” razmišlja. Fotografiranja koncertov in drugih družabnih dogodkov se je sčasoma naveličal. Vse pogosteje se je s fotoaparatom loteval hrane in lepih prizorov iz narave. “Kulinarika mi je všeč. Sem ljubitelj dobre hrane in tudi sam rad eksperimentiram v kuhinji. V nekem obdobju sem zelo pogosto fotografiral hrano v primorskih restavracijah pa tudi na svojih potovanjih v tujini in s tem polnil kulinarično rubriko na portalu regionalobala.si,” pove o eni svojih strasti.

Pokrajinska fotografija, o kateri je nedavno delil znanje udeležencem fotografske delavnice, pa je prišla sama od sebe. “Imaš dober fotoaparat, greš v naravo, fotkaš, objavljaš, spremljaš odzive, spremljaš druge fotografe, dobiš navdih, se izboljšuješ, prebereš kakšno knjigo ...” našteje korake do čudovitih utrinkov iz narave - najpogosteje iz Istre, ki se, kot rad poudari, po lepoti lahko kosa z marsikatero tujo eksotiko -, s katerimi navdušuje svoje sledilce na družabnih omrežjih. “Pokrajinska fotografija mi je najbolj pri srcu. Namesto, da greš zvečer domov gledat televizijo ali v nakupovalno središče po 'špežo', greš na sprehod nekam v naravo in narediš dobro fotko.”

Je svet, ko ga pogleda skozi fotoobjektiv, lepši? “Mislim, da smo tisti, ki fotografiramo, veliko bolj pozorni na svojo okolico in veliko prej opazimo lepe trenutke, kraje, vedute. Sam sem nenehno na preži za lepimi prizori.”

ILONA DOLENC


Najbolj brano