Prišel je na počitnice in postal najstarejši čevljar

“Naše ročno delo je kakovostno, a ne more konkurirati poceni uvoženim čevljem, ki se jih niti ne splača popravljati,” o slabih časih za mojstre čevljarje pravi Aleksandar Vuković iz Kopra, ki mu je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije podelila priznanje za najstarejšega obrtnika leta. Kljub temu in kljub svojim 83 letom v delavnici v Kopru, ki jo je odprl pred 45 leti, vsak dan popravlja čevlje.

Aleksandar Vuković v  delavnici, kjer so popravljali čevlje že pred 150 leti  Foto: Helena Race
Aleksandar Vuković v delavnici, kjer so popravljali čevlje že pred 150 leti  Foto: Helena Race

KOPER > Času ne kljubuje le čevljar Aleksandar Vuković, pač pa tudi njegova delavnica v Župančičevi ulici v Kopru. “Pravijo, da je bil čevljar v teh prostorih že pred 150 leti, tu je bila tudi brivnica in krojaštvo. V njej sem najprej tri mesece delal, ko sem prišel v Koper, nato sem odprl svojo delavnico v Šmarjah, po dveh letih in pol pa sem odkupil ta prostor in ostal tu. To je najstarejša obrtniška delavnica v Sloveniji,” opisuje svojo obrtniško pot.

Čevljarska obrt propada

Vuković je v Slovenijo prišel iz Andrijevice v Črni gori, kjer se je izučil za čevljarja. Izpite za mojstra je opravil v Žireh, v Koper pa je prišel na počitnice k sorodnikom. Nato pa ostal tu.

Njegovi dolgi obrtniški karieri sta botrovala vztrajnost in trma, pravi. Poleg tega je bilo nekoč več dela, z njim pa je bilo mogoče tudi zaslužiti. “Zdaj je vse drugače, saj čevljarska obrt propada zaradi uvoza poceni kitajskih čevljev. A če ima vezalke, to še ne pomeni, da je obutev dobra. Nekakovostni čevlji niso udobni, niti niso dobri za noge. Prav tako se jih ne splača popravljati.”

Nekdaj so ljudje imeli en ali dva para dobrih ročno izdelanih čevljev, ki so jih nosili več let, zdaj pa sledijo modi in kupujejo čevlje za 15 ali 20 evrov, ki jih nosijo nekaj mesecev ali le nekaj dni. “Naše ročno delo temu ne more konkurirati,” ugotavlja. Zato so tudi minili časi, ko je izdeloval kakovostne unikatne čevlje po naročilu in ko je bil prvi, ki je imel ustrezno izobrazbo za izdelavo ortopedskih čevljev. Kljub temu Vuković za marsikoga ostaja najbolj priljubljen čevljar in nepogrešljiv pri skrbi za udobne korake.

Izučil je tri čevljarje

Znanje je prenesel tudi na hčer, ki je zaposlena v njegovi delavnici, izučil pa je še tri čevljarje, od katerih nobeden ni ostal v tem poklicu. Kljub temu, da svojih spretnosti ne namerava več deliti z mladimi, saj meni, da jim to v poplavi poceni čevljev ne bi veliko koristilo, ceni znanje in delo. “Danes ljudje pravijo otrokom, naj se učijo, da jim ne bo treba delati. A to je narobe, morali bi jim praviti, naj se učijo, da bodo bolje opravljali svoje delo in da bodo zato bolje živeli,” meni.

Znanja namreč nobena sodobna oprema in orodje ne moreta nadomestiti. Mojster Aleksandar Vuković tako uporablja več kot 200 let star stroj za šivanje usnja, ki še vedno naredi tako natančne šive, kot jih pričakuje.

HELENA RACE


Najbolj brano