Prihaja najslajši istrski vikend

Letošnja Sladka Istra, največji festival sladic in sladkih izdelkov v Sloveniji, letos ne bo polnila koprske Pristaniške ulice in Ukmarjevega trga, pač pa so jo organizatorji zaradi napovedi slabega vremena spravili pod streho Arene Bonifika.

Naj torta 2016: Fujiyama, Fetiche patisserie Foto: Mok
Naj torta 2016: Fujiyama, Fetiche patisserie Foto: Mok

KOPER > Približno sto imen podjetij, slaščičarn, kmetij, društev, vinarjev in še marsikaterega proizvajalca ali pridelovalca sladkih dobrot je na seznamu ponudnikov na letošnjem sladkem festivalu. Kot običajno bodo obiskovalci v soboto in nedeljo lahko okušali sladice v zameno za kupljene degustacijske kupone. Festival poleg raznolike ponudbe na prodajnih mestih prinaša tudi delavnice, strokovna vodenja in predavanja, bogat kulturni program in druge spremljevalne aktivnosti.

Glej kdo peče!
Nalogo organizacije dobrodelne peke palačink je letos prevzel Radio Capris. Palačinkarija - Poglej kdo peče! so nadeli naslov mini prireditvi znotraj festivala, ki bo oba dneva na sporedu ob 11. in 16. uri. Za ponev in zajemalko bo poprijelo osem znanih slovenskih obrazov. V soboto bodo palačinke pekli Marko Jovanović in Mirela Lapanović iz šova Big Brother ter olimpijec Vasilij Žbogar in igralec Primož Forte. V nedeljo pa si bodo nadeli predpasnike kajakašica Špela Ponomarenko Janić, glasbenik in radijski voditelj Žiga Rustja ter zakonca Ksenija Benedetti in Boris Cavazza. Denar, ki ga bodo zbrali s prodajo palačink, bodo namenili Centru Sonček Koper.

Te dni so organizatorji razglasili tudi zmagovalce treh festivalskih natečajev. Za naj torto Sladke Istre 2016 je strokovna komisija izmed petih prijavljenih izbrala torto Fujiyama, ki so jo pripravili v slaščičarni Fetiche patisserie. Za najizvirnejšo sladico so se odločali med desetimi prijavljenimi in zmago naposled namenili pralineju s paradižnikom, rožmarinom in solnim cvetom, ki so ga pripravili v Čokoladnici Tramontana. Naziv Muškat Sladke Istre so si prislužili pri kmetiji Mahnič s svojim Likorjem 2011, ki je bil eden od 15 vzorcev, s katerimi se je na natečaj prijavilo enajst vinarjev.

Spletno uredništvo


Najbolj brano