Poslanca SMC Božič in Ferluga zaradi dogajanja v Luki Koper zamrznila članstvo

Poslanca SMC Tilen Božič in Marko Ferluga ter predsednica SMC Izola Marisa Višnjevec Tuljak so do razjasnitve okoliščin v zvezi z zamenjavami v vodstvu Luke Koper zamrznili članstvo v stranki. V pismu vodstvu SMC so zapisali, da SDH vse do danes ni predstavil prepričljivih razlogov za zamenjave, njihova pojasnila vzbujajo celo dodatne dvome.

Poslanca SMC Marko Ferluga (levo) in Tilen Božič sta zaradi 
dogajanja v Luki Koper zamrznila članstvo v stranki. enako je 
storila tudi predsednica SMC Izola Marisa Višnjevec Tuljak.  Foto: STA
Poslanca SMC Marko Ferluga (levo) in Tilen Božič sta zaradi dogajanja v Luki Koper zamrznila članstvo v stranki. enako je storila tudi predsednica SMC Izola Marisa Višnjevec Tuljak.  Foto: STA

LJUBLJANA, KOPER > V pismu predsedniku stranke Miru Cerarju in generalnemu sekretarju Eriku Kopaču podpisniki opominjajo, da je Luka Koper podjetje, ki je bilo v strategiji upravljanja kapitalskih naložb uvrščeno med strateške družbe z daleč najvišjo oceno strateškosti.

Družba je po mnenju podpisnikov dokazano zmožna zagotavljati visoko dodano vrednost, ki se preliva na celotno regijo. Obenem pa je zadnja gospodarska družba v lasti države v slovenski Istri, ki “jo po pogromu nad državnimi podjetji pred leti spet lahko štejemo med paradne konje našega gospodarstva”.

Pregledno poseganje v organe nadzora ali upravljanja Luke Koper je zato po njihovi oceni izjemnega pomena za ohranjanje zaupanja državljank in državljanov v državi in v Slovenskem državnem holdingu (SDH). SMC je stranka z daleč največ ministri in poslanci, kar ji daje tudi dolžnost in odgovornost za zagotavljanje razmer za učinkovito in pregledno upravljanje z državnim premoženjem, poudarjajo podpisniki.

Ob tem ugotavljajo, da SDH vse do danes ni predstavil prepričljivih razlogov za predčasno razrešitev treh članov nadzornega sveta Luke Koper. Pojasnila predstavnikov SDH in ministrstva za finance na seji komisije za nadzor javnih financ 16. junija pa so bila po njihovi oceni podana na način, ki vzbuja celo dodatne dvome.

Vodstvo stranke zato pozivajo, da do razjasnitve dejstev in okoliščin, povezanih s predvidenimi spremembami v sestavi nadzornega sveta Luke Koper, in do razjasnitve nasprotujočih si informacij, ki so bile posredovane v javnost, stori vse, kar je v njegovi moči, da se SDH začasno vzdrži nadaljnjih ravnanj.

Tretja poslanka SMC, ki prihaja iz Kopra, Lilijana Kozlovič pa je izpostavila, da se čuti odgovorna ne le za lokalno okolje, ampak tudi za celotno državo. Kot je zapisala, je njena drža trenutno še konstruktivna, saj čaka na pogovor s predsednikom. “V trenutku, ko bom ugotovila, da se s tako politiko ne morem več strinjati, bom izstopila iz stranke,” je pojasnila in dodala, da statut SMC ne pozna zamrznitve članstva.

Poslanka je tudi navedla, da sta bila danes s poslancem Božičem pri generalnem sekretarju, ki se je zavezal, da bodo pogovor s Cerarjem na to temo imeli v četrtek ali v petek. “Prepričana sem, da se naša mnenja ne razlikujejo. Le način, kako želimo priti do cilja, je različen,” je dodala.

STA


Najbolj brano