Pokopališče med ankaranske bloke

Koprska občina je v uradnem listu objavila sklep o začetku priprave podrobnega prostorskega načrta za pokopališče v Ankaranu, pod katerega se je podpisal župan Boris Popovič. Pokopališče bi umestil kar v središče Ankarana, med stanovanjske bloke, čemur pa v KS Ankaran odločno nasprotujejo.

Po Popovičevi zamisli bi pokopališče v centru Ankarana (označeno z rumeno)   zajemalo okoli 7200 kvadratnih metrov Foto: Arhiv Pn
Po Popovičevi zamisli bi pokopališče v centru Ankarana (označeno z rumeno) zajemalo okoli 7200 kvadratnih metrov Foto: Arhiv Pn

ANKARAN > “Lokacija za pokopališče je že desetletje znana in v KS Ankaran vztrajamo, da se pokopališče uredi ob cerkvi, kjer je bilo praktično že končano, vendar je Boris Popovič nato tisto območje samovoljno namenil za turistično dejavnost. Zato se s tem ukvarjajo tudi preiskovalci nacionalnega preiskovalnega urada,” pravi predsednik KS Ankaran Gregor Strmčnik.

Zakaj se je Popovič odločil za takšno potezo, Strmčnik ne želi ugibati, poudarja pa, da to ni prvič, da želi koprska občina samovoljno urejati njihovo območje. Tokrat KS Ankaran sklepu odločno nasprotuje in podaja negativno mnenje iz dveh razlogov. Prvi je čisto postopkovne narave, saj mestna občina Koper po njihovem mnenju ne more in ne sme urejati območja v Ankaranu, ki je občina v konstituiranju. “Drugi pa je povsem vsebinske narave, saj pokopališče med stanovanjske bloke ne sodi po nobenem urbanističnem načrtu,” še pravi Strmčnik. Območje, kjer bi Popovič zdaj urejal pokopališče, je namenjeno stanovanjem.

Popovičev sklep je KS Ankaran opazila šele v uradnem listu, saj koprski občinski svet tega ni obravnaval na nobeni seji. “Manjšo postavko za urejanje pokopališča v Ankaranu smo opazili samo v proračunu koprske občine za leto 2014, vendar tam ni bilo jasno, za kaj bo denar namenjen. Sklep je Popovič očitno samovoljno sprejel mimo občinskega sveta, tako kot je koprska občina samovoljno ravnala pri uveljavljanju predkupne pravice za objekte na Lazaretu in potem zadevo po nepotrebnem drago plačala,” pravi Strmčnik. Tudi tokrat bodo Ankarančani uporabili vsa pravna sredstva, da zaščitijo interese svojih prebivalcev.

Na koprski občini so pojasnili, da so se za načrtovanje ankaranskega pokopališča odločili zaradi zahtev nekaterih Ankarančanov, da mora imeti Ankaran za vsako ceno pokopališče. Pravijo, da so strokovne službe iskale, kje na obstoječih stavbnih zemljiščih bi bilo možno graditi pokopališče in določile lokacijo. “To je edina med slabimi oziroma zgrešenimi možnostmi, s katero se seveda župan Boris Popovič nikakor ne strinja, saj meni, da Ankaran pokopališča ne potrebuje. Večinska volja Ankarančanov nedvomno je, da bi Ankaran postal renomiran turističen kraj,” pojasnjujejo na koprski občini.

Na vprašanje, zakaj so se za projekt pokopališča odločili tik pred volitvami, pa pojasnjujejo, da do razpisa lokalnih volitev niti slučajno niso mogli predvideti, da bo država dopustila, da bo ustavno sodišče prevzelo funkcijo državnega zbora in ustanovilo občino. “Konkretne zadeve pa nismo začeli pripravljati tik pred volitvami, ampak vse od javno izražene volje Ankarančanov, da želijo svoje pokopališče,” pravi koprski župan Boris Popovič. Dodaja, da zadeva v tej fazi še ni zrela za mestni svet, z javno razgrnitvijo pa sprašujejo domačine ali se s tako rešitvijo strinjajo oziroma ali imajo kakšne druge, boljše predloge.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano