Plavanje vse odplakne

“Ne, danes nisem še plaval, zadnjič sem bil v morju v ponedeljek, v Fiesi. Fino je bilo; ko pridem ven, sem kot prerojen. Letos sem imel vsaj 200 plavalnih dni. Ah, najbrž jih je bilo še več,” pravi Bojan Sušnik iz Pirana, za katerega plavalna sezona traja malone vse leto.

Bojan Sušnik plava vse leto, tudi pozimi. Mrzlo morje ga prerodi, pravi.    Foto: Sonja Ribolica
Bojan Sušnik plava vse leto, tudi pozimi. Mrzlo morje ga prerodi, pravi.  Foto: Sonja Ribolica

PIRAN > 39-letnega maserja, ki zadnjih osem let živi v Piranu, ne bo med tistimi plavalci, ki 1. januar zaznamujejo z novoletnim kopanjem v Portorožu. To pa ne pomeni, da morda ne bo zaplaval kje drugje. Celoletni plavalci si raje izbirajo bolj odmaknjene kotičke, pozimi pa take, ki so dostopni z avtom. Medtem ko večino ljudi samo ob misli, da bi v teh mrzlih dneh zabredli v morje, spreleti srh, Bojan odmahne z roko: “Sploh ni tako hudo, sicer pa imam jaz obred. Naprej zajamem malo vode, se dvakrat pošpricam po telesu, potem zaplavam, s hrbtom proti morju, in energično brcam. Sprva malo lovim sapo, nato pa se umirim in plavam. Kravl je na vrsti zadnji, da imam glavo čim dlje suho. Pozimi plavam 15 minut. Ko mi postane toplo, je čas, da grem ven,” opisuje svoje zimsko plavanje.

Pozimi gre najraje v Fieso, da je potem lahko hitro na toplem v avtu. “Plavam kar daleč ob obale, tam je topleje kot čisto ob kopnem. Pa lepo je; z ene strani gledam na piransko cerkev, z druge pa lučke v Strunjanu,” razlaga. Za plavanje se odloča vsak dan sproti. Ko zavija burja, ne gre. Ko je sonce, četudi je hladno, pa ga morje kar zvabi.

“Ker sem pri delu veliko sklonjen, mi plavanje poravna hrbet, hkrati pa mi 'spuca' glavo. Eni imajo cigarete, drugi ne morejo brez česa drugega, jaz pa prisegam na plavanje. Se mi zdi, da vse odplakne stran. Tako sem si raztegnil plavalno sezono na vse leto,” pravi Bojan, ki pozna še veliko celoletnih kopalcev. “Kar nekaj nas je. Pa nismo samo moški, tudi dame so med nami. Kar pridne so, a se mi zdi, da so v zadnjih tednih bolj ali manj nehale plavati. Morda je zanje premrzlo. Zame pa ni boljšega: eno plavanje, potem pa čaj in na toplo, da se odtajam.”

Da bi pozimi plaval v čem drugem kot zgolj v kopalkah, mu še na misel ne pride. “Neoprenska obleka? Dajte to, to je čisto nekaj drugega. To ne bi bilo zame.”SONJA RIBOLICA


Najbolj brano