Ne Toskana, Istra naj ostane Istra

Grožnja, da odprtje tunela skozi Markovec ne bo sprostilo obalne ceste med Koprom in Izolo, črni privezi v Jernejevem kanalu in tudi podaljšanje prvega pomola Luke Koper na morje so po mnenju gostov današnje okrogle mize Primorskih novic na temo prostorskega razvoja slovenske Istre med najbolj vpijočimi težavami.

Okrogla miza o prostorskem razvoju slovenske Istre v avli palače Tarsia. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Okrogla miza o prostorskem razvoju slovenske Istre v avli palače Tarsia. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Avla naše časopisne hiše je bila danes premajhna za vse, ki so želeli slišati, kako o prostorskem razvoju slovenske Istre razmišljajo koprski župan Boris Popovič, arhitekt Matej Mljač, arhitektka in predsednica koprskega regionalnega odbora Zbornice za arhitekturo in prostor Jana Gojanovič Purger, profesor za urbanistično oblikovanje na fakulteti za arhitekturo in ljubljanski podžupan Janez Koželj ter Robert Turk, vodja piranske enote zavoda za varstvo narave. Skozi “prostorske” vode jih je vodila novinarka Primorskih novic Nataša Hlaj.

Gostje so si bili enotni, da je treba za vsako ceno ohraniti nekaj še preostale neokrnjene slovenske obale. Jutri gre župan Popovič na obisk v Ljubljano, kjer si bo prizadeval, da bi bil tunel skozi Markovec izločen iz vinjetnega sistema. Samo to bo omogočilo obalnemu pasu med Koprom in Izolo, da bi zadihalo in postalo samo last ljudi, ne avtomobilov.

O nebotičniku, ki nekatere razburja in druge navdušuje, je arhitekt Matej Mljač povedal, da je bolj kot višina pomemben program, ki bi ga vanj umestili in mesto razbremenili ter se vprašal, kaj je narobe, če je mesto ambiciozno.

Janez Koželj je pohvalil Koper, da je ob Ljubljani najbolj pogumno slovensko mesto, saj je s spreminjanjem svoje podobe zadihalo. O tem, kaj se bo zgodilo s koprskim Muzejskim trgom, kako bi lahko bolje tržili kolesarsko pot Parencano, kdaj bo zrasel park ob koprski Semedelski promenadi in kaj duši Izolo, pa preberite v petek v 7. valu.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano