Občina bi zemljišča, v Hotelih Bernardin jih brezplačno ne dajo

“Ni dobra rešitev. Ne s prometnega, ne s prostorskega vidika. In zagotovo ni nekaj, kar bi si v občini želeli, vendar smo v primeru nepričakovane sodbe dolžni zagotoviti alternativo, da Piran ne ostane odrezan,” priznava piranski župan Peter Bossman. Včeraj je javnosti predstavil razloge za zamisel, da bi kar sredi turističnega naselja Bernardin znova vzpostavili prometno povezavo med Fornačami in Portorožem. Za to skrajno potezo so se odločili, ker jih Hoteli Bernardin tožijo zaradi zemljišč, po katerih zdaj poteka cesta v mesto. Župan meni, da bi jih že zdavnaj morali vrniti občini, s čimer pa se v hotelih ne strinjajo.

Skupno gre za 245.000 kvadratnih metrov površin, ki jih v 
občini pričakujejo nazaj od Hotelov Bernardin. Gre za parcele, kjer poteka cesta v mesto, in zemljišča nad to cesto.  Foto: Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Skupno gre za 245.000 kvadratnih metrov površin, ki jih v občini pričakujejo nazaj od Hotelov Bernardin. Gre za parcele, kjer poteka cesta v mesto, in zemljišča nad to cesto.  Foto: Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > Turistično gospodarstvo poskuša z nekaterimi svojimi odločitvami izsiljevati, izkoriščati in pleniti našo lokalno skupnost in turistično destinacijo, je prepričan piranski župan Peter Bossman. Napoveduje, da bodo že na seji prihodnji teden občinski svetniki razpravljali o postopku za možnost ponovne vzpostavitve prometne ceste ob morju.

Hoteli Bernardin so septembra proti občini vložili tožbo, s katero zahtevajo plačilo odškodnine in neupravičene obogatitve v višini dveh milijonov evrov. Sklicujejo se na to, da piranska občina na papirju ni lastnica zemljišč, na katerih je bila zgrajena cesta, ki s hriba vodi v mesto.

“V tožbi pa ne navajajo, kako je pravzaprav sploh prišlo do tega, da so Hoteli Bernardin danes vknjiženi kot lastnik teh nepremičnin. Gre namreč za posledico nezaključenega pogodbenega razmerja iz leta 1971, ki bi se moralo skleniti s prenosom lastništva zemljišč na občino Piran. temu se Hoteli Bernardin vztrajno upirajo,” ne ovinkari Bossman.

Trdi, da je o nerešenih lastniških razmerjih že večkrat seznanil nekatere zdaj že bivše ključne može v tem turističnem podjetju, natančneje Stanislava Valanta, Mirana Kraševca, Andreja Laznika in nazadnje Marka Jazbeca. “Vsi so mi samo ponavljali, da bomo že rešili to zadevo. In zgodilo se ni nič oziroma konec pomladi so nam namignili, da nas bodo tožili,” je jezen Bossman.

Povračilni ukrep je nasprotna tožba, ki jo je v torek prek odvetnika Igorja Kocjančiča vložila občina in s katero nameravajo dokazati, da so zemljišča, po katerih poteka cesta, njena. Prav tako bodo dokazovali, da so občinske tudi vse parcele izven turističnega kompleksa Bernardin, torej nad cesto. Skupno gre za 245.000 kvadratnih metrov površin, ki jih v občini pričakujejo nazaj. So pa med drugim poskrbeli tudi za zaznambo spora, kar pomeni, da bodo morebitni kupci seznanjeni, da omenjenih parcel ne morejo kupiti, dokler sodba ne bo končana.

V odvetniški pisarni Starman - Velkaverh, ki v tej zadevi zastopajo Hotele Bernardin, pa imajo povsem drugačno razlago. Potrjujejo, da sta se občina in takratno podjetje Emona Ljubljana (pravni naslednik so Hoteli Bernardin) z dodatkom k pogodbi 17. avgusta 1972 dogovorili, da bosta s posebno pogodbo prenesli nazaj na občino Piran vse tiste nepremičnine, ki ne bi bile vključene v kompleks Hotelov Bernardin. “Izrecno je bilo določeno, da bosta to storili v tridesetih dneh, potem ko bo zazidalni načrt sprejet in potrjen,” pojasnjuje odvetnica Tina Podgornik.

Pravi, da občina Piran tega takrat ni zahtevala. “Zdaj, po preteku več kot 43 let od nastanka pogodbene obveze, je ta možnost zastarala, zato tega ne morejo več zahtevati,” je prepričana. Dodaja še, da nikoli ni bilo dogovora, da bodo Hoteli Bernardin neodplačno prenesli zemljišča nazaj na občino. V odvetniški pisarni Starman - Velkaverh občini predlagajo, naj bodisi te nepremičnine odkupi za sporazumno dogovorjeno ceno bodisi predlaga uvedbo razlastitvenega postopka, pri čemer bodo Hoteli Bernardin upravičeni do odškodnine.

Podgornikova še pravi, da je piranska občina v zadnjih nekaj letih resda predlagala ureditev lastninskih razmerij. “Predlog je bil vedno le neodplačen prenos lastninske pravice na občino Piran, kar pa bi pomenilo oškodovanje premoženja družbe,” odvetnica utemeljuje nezanimanje Hotelov Bernardin za tovrsten občinski predlog.

Piranski župan Peter Bossman težko napoveduje izid sodbe, saj opozarja, da je zadnje čase sodna praksa takšna, da vedno zaščiti lastnika zemljišč. “Tudi zato moramo imeti na mizi alternativni scenarij, kje bo potekala cesta v mesto,” meni prvi mož Pirana.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano