Novogradnja ali nakup stanovanj za neprofitni najem?

V Javnem stanovanjskem skladu Mestne občine Koper bodo naslednji razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem objavili predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta. Kmalu naj bi bilo znano tudi, ali bodo za te potrebe kupili stanovanja iz stečajnih mas propadlih podjetij ali se bodo odločili za novogradnjo.

V koprskem  stanovanjskem skladu  potrjujejo, da bi jih zanimal nakup stanovanj za potrebe 
neprofitnega najema v novozgrajenem objektu nasproti koprskega sodišča. 

 Foto: Helena Race
V koprskem stanovanjskem skladu potrjujejo, da bi jih zanimal nakup stanovanj za potrebe neprofitnega najema v novozgrajenem objektu nasproti koprskega sodišča.  Foto: Helena Race

KOPER > “Če bi imeli danes na razpolago 200 stanovanj, bi jih lahko takoj vse oddali,” direktor Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper Darko Kavre opiše potrebe na področju neprofitnega najema.

Iz poslovnega in finančnega programa javnega stanovanjskega sklada za leto 2015 je razbrati, da so načrtovali tako gradnjo novih neprofitnih stanovanj kot nakup nepremičnin na trgu. Za novogradnjo je koprska občina zagotovila lokacijo nad Mercatorjevim centrom v Olmu, za omenjeno območje pa je občinski svet že sprejel tudi prostorske akte.

Precej odvisno od prodajnih pogojev

Kljub temu pa še ni padla odločitev, katero različico bodo na koncu uresničili. “Glede na to, da se zadnje čase na nepremičninskem trgu pojavlja vse več zanimivih stanovanjskih sosesk iz stečajnih mas propadlih podjetij, razmišljamo tudi v tej smeri. Bodo pa seveda imeli pri tem izjemno pomembno vlogo prodajni pogoji in funkcionalnost ponujenih stanovanj,” pojasnjuje Kavre.

Po njegovih besedah morajo biti stanovanja primerna za neprofitne uporabnike. Ni treba, da so nadstandardna, saj je za neprofitni najem pomembnejša razporeditev notranjosti, je prepričan.

Kavre potrjuje, da je v Kopru nekaj zanimivih lokacij, ki bi prišla v poštev za nakup bodočih neprofitnih nepremičnin. Med drugim te možnosti vidi v stanovanjski soseski v Ulici 15. maja, v novozgrajenem objektu nasproti sodišča v Kopru in celo v soseski Nokturno, za katerega pa je že večkrat poudaril, da tamkajšnja stanovanja niso najbolj primerna za neprofitni najem.

“Za nova stanovanja smo predvidoma pripravljeni ponuditi največ 1200 evrov za kvadratni meter. Glede na vse okoliščine, ki so spremljale gradnjo Nokturna, pa moram povedati, da slednjega ne štejem med novogradnje,” je jasen Kavre.

Na javni razpis, ki so ga v javnem stanovanjskem skladu objavili pred dvema letoma, je prispelo 709 vlog za neprofitni najem. Od tega je bilo 630 veljavnih. Naslednji razpis bo predvidoma v prvi polovici leta 2016.

Odpraviti napake in začeti s prodajo

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je lastnik Nokturna, medtem ko stanovanja pri sodišču še ni prevzela pod svoje okrilje. “Stanovanja so še del stečajne mase v lasti družbe ES Gorica v stečaju. Čim prej jih bomo poskušali prevzeti iz stečajne mase, nato bomo odpravili napake in začeli s prodajo,” napovedujejo v DUTB. Tudi sosesko Nokturno morajo najprej usposobiti za prodajo. Trenutno opravljajo popis del za investicijsko vzdrževalna dela, nakar bodo objavili javni razpis za gradbeno instalacijska dela. Po sanaciji bodo začeli s trženjem stanovanj. “Praviloma bomo stanovanja prodajali posamično, lahko pa tudi več stanovanj v paketu. Razmišljamo tudi o možnosti oddaje stanovanj ali oddaje z možnostjo nakupa,” še dodajajo v DUTB.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano