Nova priložnost za brezposelne v gostinstvu in turizmu

“Brez službe sem od 1. januarja letos, računam, da bom danes tukaj dobila delo. Če ne bo sreče danes, bo pa v prihodnosti zagotovo,” je bila optimistična ena od udeleženk včerajšnjega zaposlitvenega sejma na koprskem zavodu za zaposlovanje s področja gostinstva in turizma. Udeležilo se ga je nekaj manj kot 70 iskalcev zaposlitve in deset ponudnikov dela. Sejem je bil tako priložnost za oboje.

Na zaposlitvenem sejmu v Kopru se je skoraj 70 iskalcev zaposlitve predstavilo desetim delodajalcem.   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Na zaposlitvenem sejmu v Kopru se je skoraj 70 iskalcev zaposlitve predstavilo desetim delodajalcem.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > V Kariernem središču v Kopru so včeraj gostili 68 iskalcev zaposlitve s področja gostinstva in turizma. Na srečanje so se na zavodu za zaposlovanje dobro pripravili in nanj povabili brezposelne, ki delo iščejo prav na tem področju. Organizirali so delavnico, kako se učinkovito predstaviti na razgovorih s ponudniki, ki so jim oddali tudi življenjepis, delodajalci pa se bodo kasneje odločili, katere bodo izbrali.

“Smo na turističnem območju, zato potrebujemo veliko takega kadra. Težava je le v tem, da so dela v turizmu predvsem sezonska. Včasih je sezona trajala šest mesecev, danes pa je drugače, obdobje se je skrajšalo na tri do štiri mesece,” pravi Nevenka Bandelj, direktorica koprskega zavoda za zaposlovanje. Izpostavila je, da na območju Istre primanjkuje kvalificiranih delavcev v turizmu, zlasti kuharjev in natakarjev. “Kot gost boste takoj prepoznali ali vas streže šolan natakar ali ne.”

Iskalcem zaposlitve se je sejem zdel dobra priložnost, da stopijo v stik z delodajalci. Večina jih delo ponuja v času vrhunca turistične sezone, iščejo pa predvsem natakarje, kuharje, tudi sobarice in čistilke. Nekateri v sezonski zaposlitvi vidijo težavo, večine pa to ne moti. “Pogodba za nedoločen čas ti danes ne zagotavlja, da boš obdržal službo, zato niti ne iščem tega,” je dejala iskalka dela. “Narava dela je pač takšna, zato je sezonsko delo povsem normalno,” pa je dodala druga trenutno brezposelna udeleženka sejma iz Kopra.

Zaposlitveni sejem so včeraj pripravili tudi v Postojni. Na njem je sodelovalo sedem delodajalcev in približno sto brezposelnih.

Delodajalci so bili z obiskom zadovoljni. “Na takem dogodku sodelujem prvič. Zdi se mi zelo pozitivno, da v kratkem času spoznam veliko kandidatov za zaposlitev. Na sedežu podjetja se je za taka srečanja težko uskladiti,” ocenjuje Aleš Božidar Piščanc, direktor gostinsko-turističnega podjetja Jaz in Božo. Išče predvsem šolane natakarje in kuharje ter ljudi, ki znajo delati samostojno. “Naš posel je odvisen od kadra, ki ga imamo. Močni smo toliko, kot je močan naš najšibkejši člen,” pravi Piščanc.

“Če se promoviramo kot turistična država, bi morali izšolati tudi dovolj kakovostnih kadrov,” pa meni Sandi Bonaca, direktor hotelov Koper. Na sejmu je sodelovalo tudi hrvaško podjetje Istraturist iz Umaga. “Na sejem smo prišli, ker imamo s slovenskimi delavci pozitivne izkušnje iz preteklosti, zelo dobro sodelujemo z območnimi službami zavoda iz Kopra in Ljubljane,” nam je zaupal predstavnik Istraturista Igor Radikovič. Z iskalci dela se je pogovarjal v angleškem jeziku, tudi zaradi preverjanja znanja tujega jezika. “Iščemo mlade motivirane ljudi, ki tekoče govorijo tuje jezike, saj je to zelo pomembno, ker imamo veliko tujih gostov,” je povedal Radikovič.

POLONA ERŽEN


Najbolj brano