Nova izolska vpadnica predvidoma nared do novembra

Izvajalca del na novi vpadnici v Izolo, ki se bo navezala na hitro cesto Koper-Izola, bosta Grafist kot vodilni partner in CPK. Vrednost del je 1,34 milijona evrov, od tega bo občina prispevala 45.000 evrov, preostanek pa Dars, je pojasnil izolski župan Igor Kolenc. Izvajalca bodo uvedli v delo julija, rok izvedbe je začetek novembra.

Izvajalca del na novi vpadnici v Izolo, ki se bo navezala na hitro cesto Koper-Izola, bosta Grafist kot vodilni partner in CPK Foto: Mirjana Cerin
Izvajalca del na novi vpadnici v Izolo, ki se bo navezala na hitro cesto Koper-Izola, bosta Grafist kot vodilni partner in CPK Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Občina bo v skladu z dogovorom z Družbo za avtoceste v RS (Dars) zdaj morala odkupiti del zemljišč na trasi ceste od novega krožišča do Industrijske ceste, za kar bo odštela 1,2 milijona evrov z DDV, je na današnji novinarski konferenci navedel Igor Kolenc.

Prvo tranšo v višini 500.000 evrov bo občina poravnala še ta mesec, razliko pa nato še v treh obrokih. Kot je pojasnil Kolenc, občina denar ima, so pa do zdaj čakali na jasen datum začetka del. Petrol, ki ima v lasti zemljišča, bo moral zrušiti nekatere stare objekte. Čeprav Petrol nima zavezujočega termina za rušitev, župan ne vidi težav: “Nimajo zavezujočega termina, imajo interes. To je bolje kot zavezujoči termin.”

Cilj Kolenca ostaja, da obalna cesta med Koprom in Izolo na dolgi rok preide v last izolske oziroma koprske občine, “kajti je preveč vredno območje za to, da bi ga uporabljali še vedno v te namene, za katere se uporablja danes, se pravi za cesto”.

Nova vpadnica bo predstavljala povsem nov vhod v mesto, hkrati bo to omogočilo sprostitev razvoja vzhodne industrijske cone ter možnost nadaljevanja projekta Južne ceste.

Na novi cesti bodo nastala tri krožišča, kar bo omogočilo večjo pretočnost prometa, ob cesti pa bo zrasla bencinska črpalka.

Na občini pričakujejo, da bo ministrstvo umaknilo stari državni lokacijski načrt, ki je še edina ovira za izpeljavo predvidenih načrtov.

Vpadnica bo omogočala vhod v mesto ne glede na navezavo na hitro cesto skozi predor Markovec. Župan je spomnil, da so se vseskozi trudili, da jih ne bi prehitel konec gradnje predora Markovec. Dokončanje del na vpadnici do novembra po županovih besedah pomeni, da bo izolski del cestne infrastrukture narejen pravočasno.

Po drugi strani bo “ozko grlo” nastalo nekaj kilometrov naprej, na cesti proti Portorožu, in sicer na Belvederju, je priznal Kolenc.

Kolenc je glede vprašanja vinjetnega režima na bodoči hitri cesti poudaril, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da ne bi lokalni promet potekal skozi Izolo. “Največji absurd je, da delamo hitre ceste za to, da jih ne bi uporabljali,” je dodal.

STA


Najbolj brano