Nekdanji šef koprske gradbene inšpekcije jutri pred sodnico

Novogoriško okrajno sodišče je za jutri razpisalo začetek glavne obravnave proti Pavlu Galjaniču, gradbenemu inšpektorju iz Kopra. Državno tožilstvu mu očita zlorabo uradnega položaja zaradi domnevnega neukrepanja ob črni gradnji Vitoslava Türka v Parecagu.

Zaradi domnevnega neukrepanja ob črni gradnji Türkovih na 
Parecagu naj bi jutri na zatožno klop novogoriškega okrajnega sodišča sedel gradbeni inšpektor Pavel Galjanič.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Zaradi domnevnega neukrepanja ob črni gradnji Türkovih na Parecagu naj bi jutri na zatožno klop novogoriškega okrajnega sodišča sedel gradbeni inšpektor Pavel Galjanič.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Novogoriško okrajno sodišče je za gradbenega inšpektorja Pavla Galjaniča pred nekaj meseci sicer že izdalo kaznovalni nalog, a je Galjanič temu ugovarjal, tako da je sodišče razpisalo klasično sojenje, ki bi se moralo začeti jutri.

Novogoriško državno tožilstvo je za Galjaniča predlagalo štiri mesece pogojne zaporne kazni z dveletno preizkusno dobo, s tem se je strinjalo tudi sodišče in mu izreklo takšno kazen. Ker pa je Galjaničev zagovornik vložil ugovor, je sodišče, kot določa zakon o kazenskem postopku, kaznovalni nalog razveljavilo.

Koprski kriminalisti so gradbenega inšpektorja Galjaniča zaradi zlorabe uradnega položaja ovadili sredi leta 2013. O razvpiti črni gradnji Türkovih naj bi bil obveščen že leta 2007, njihovo gradnjo pa si je ogledal in jo evidentiral približno tri leta kasneje, odločbo o rušenju pa je izdal šele sredi leta 2013. Takrat je odstopil tudi z mesta vodje območne enote gradbene inšpekcije, a je za PN takrat pojasnil, da se za takšen korak ni odločil zaradi tega primera, ampak zaradi preobremenjenosti. Očitke, da je imel pri črni gradnji Türkovih drugačna merila kot pri drugih primerih črnih gradenj, ves čas zavrača.

Po tem, ko je sodišče v Novi Gorici izdalo kaznovalni nalog (primer so prevzeli od koprske okrajne sodnice, ki je odšla v drugo službo), je Galjanič za naš časnik povedal, da je razmišljal tudi o tem, da bi krivdo priznal in dokončno zaključil to zgodbo. Po posvetu z odgovornimi v uradu glavne inšpektorice pa se je strinjal, da nima česa priznati. “To je političen postopek SD proti SDS, v katerem sem le stranska škoda,” je dejal za PN pred časom. Galjanič je prepričan, da je ravnal v skladu s strokovnimi merili, ki so takrat veljala. Še leta 2012 naj bi vse domnevne črne gradnje obravnavali ne glede na velikost.

Vila Türkovih v Parecagu ne glede na vse odločbe piranske upravne enote še vedno stoji. Nazadnje smo poročali, da je upravna enota zavrnila njihovo vlogo za spremembo gradbenega dovoljenja in postopek zaključila. Türkovi pa so sprožili upravni spor in tako pridobili dodatni čas.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano