Našli so dele keramike in lončevine ter stari tlak

Arheologi centra za preventivno arheologijo pod okriljem zavoda za varstvo kulturne dediščine so končali z raziskovanjem globin ob koprski osnovni šoli in gimnaziji z italijanskim učnim jezikom. Na dveh lokacijah so iskali morebitne ostaline iz preteklosti, saj je to standardni postopek, preden v središču mesta lahko začnejo izvajati kakršnekoli gradbene posege.

      Arheološki izkop ob telovadnici koprske osnovne šole in 
gimnazije z italijanskim učnim jezikom je razkril ostanke 
novoveških struktur.  Foto: Tomaž Fabec
Arheološki izkop ob telovadnici koprske osnovne šole in gimnazije z italijanskim učnim jezikom je razkril ostanke novoveških struktur.  Foto: Tomaž Fabec

KOPER > Vodja skupine arheologov Tomaž Fabec iz centra za preventivno arheologijo pravi, da so naredili dve sondi, eno tik ob zidu telovadnice in drugo na notranjem dvorišču. Ker namerava šola v prihodnje ob telovadnici zgraditi prizidek, so morali preveriti, ali lahko v tleh naletijo na kakšne pomembnejše najdbe iz preteklih zgodovinskih obdobij. Lokacija na dvorišču pa je bila skrbno izbrana, da so lahko preverili statiko objekta.

Prav tukaj so odkrili ostanke prvotnega tlaka iz apnenca s konca 17. stoletja in kamniti odtok za vodo. “V podlagi tlaka smo našli nekaj odlomkov keramike in lončevine iz časa med 15. in 17. stoletjem ter nekaj živalskih ostankov, pomešanih z morskimi školjkami in polži. V globini 170 centimetrov pa smo naleteli še na eno plast pod stebriščem nekdanjega objekta Kolegija Plemičev. Morda bi ga lahko umestili v pozno antiko,” pojasnjuje Fabec.

Arheološki izkop ob telovadnici je razkril ostanke novoveških struktur. Med drugim so našli prvotno kanalizacijo, ki so jo kasneje zasuli, ko so tlakovali novo pot. Po najdbi novca iz leta 1816 sklepajo, da so te posege opravili v 19. stoletju. Pod cesto so sicer našli še ostanke zidanih struktur, za katere pa ne morejo določiti časovnega razpona. Včeraj so obe sondi že zasuli, nakar bodo pripravili še arheološko poročilo o izsledkih.

NH


Najbolj brano