Naprodaj so štirje hektarji ankaranskega gozda

Izteka se že drugo povabilo k nakupu štiri hektarje velikega gozda pri Sv. Jerneju, s katerim naj bi stečajni upravitelj Rudolf Hramec poplačal del dolgov Primorja do banke NLB. V nekih drugih časih, ko sta dobro živela tako Stavbenik kot Primorje, so tod načrtovali gradnjo turističnih apartmajev. Kako tudi ne, ko pa je razgled izjemen.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > Rok, do katerega naj bi svoje ponudbe oddali vsi, ki imajo 5,8 milijona evrov in bi jih radi vložili v nakup 41.000 kvadratnih metrov gozda, se izteče 26. julija. Naprodaj je pet parcel, kvadratni meter pa stane približno 140 evrov. Glede na to, da je tam Občina Ankaran z županom Gregorjem Strmčnikom prepovedala vsako gradnjo, saj si želi ohraniti zelene površine, je malo verjetno, da se bo našel kupec, ki bi kupil gozd samo zaradi - gozda.

Lokacija je izjemna, z razgledom na ves Tržaški zaliv. Glede na to niti ne presenečajo načrti, kakršni so nekoč obstajali za to območje. Gozd je v začetku 90. let kupil Stavbenik in načrtoval počitniško naselje s 160 apartmaji, aparthotelom s 300 ležišči, gostinskim objektom, rekreacijskimi površinami in bazeni. Ko je Stavbenik kupilo Primorje, so načrti še viseli v zraku, uresničil pa jih ni nihče. Gozd je pristal v stečajni masi nekdanjega gradbenega velikana, NLB ima na zemljiščih vpisanih za skoraj osem milijonov evrov hipotek.

Ker bi bilo po prostorskih načrtih koprske občine tam še danes možno graditi, se je ankaranska občina lani lotila izdelave lastnega prostorskega načrta. Sedanje občinsko vodstvo je navsezadnje zmagalo s programom, v katerem je med drugim dajalo prednost naravi. Tako naj bi bile v priobalnem pasu v širini najmanj sto metrov dovoljene le gradnje, ki so v javnem interesu. Cena 140 evrov za kvadratni meter gozda je zato previsoka in niti ankaranska občina ni zagrabila vabe, pač pa se je odpovedala predkupni pravici.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano