Na streho palače so dvignili toplotni črpalki (video)

Na Titovem trgu je poglede mimoidočih danes privlačil nenavaden prizor. Ogromen žerjav, ki je s svojo “roko” segal še više od 54 metrov visokega zvonika, je s tal dvignil dve veliki toplotni črpalki, ki ju je podjetje Petrol po naročilu Mestne občine Koper namestilo na streho Pretorske palače.

Toplotni črpalki sta na streho Pretorske palače “poleteli” s 
pomočjo ogromnega žerjava. Foto: Ilona Dolenc
Toplotni črpalki sta na streho Pretorske palače “poleteli” s pomočjo ogromnega žerjava. Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Občina je s podjetjem že leta 2012 sklenila koncesijsko pogodbo o zagotavljanju prihrankov rabe energije, znižanju stroškov energije in uvedbe energetskega upravljanja v 30 javnih občinskih objektih. “Sedaj je prišlo do potrebe, da v pogodbo dodamo še štiri objekte, ki so se doslej ogrevali na kurilno olje. Eden teh je Pretorska palača, ki bo z namestitvijo dveh toplotnih črpalk postala neodvisna,” so pojasnili v občinski upravi in obenem zatrdili, da so za namestitev naprav na streho najbolj prepoznavne koprske palače dobili soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Dogovor določa, da v sistem ogrevanja investira pogodbeni partner, ki hkrati skrbi za nastavitve in termine ogrevanja tako, da je možno doseči prihranke.

Ostali trije objekti, ki se bodo po novem ogrevali s skupno toplotno črpalko so nekdanji kino Kolosej na Verdijevi, del občinske stavbe na Verdijevi 6 in mladinski oddelek Osrednje knjižnica Srečka Vilharja Koper.

Na precej obljudenem Titovem trgu, ki so ga danes prečkali tudi številni turisti s potniške ladje, ni bilo ograd, ki bi ljudem preprečile hojo pod lebdečima strojema, ki sta sicer brez zapletov prestala “let” na streho palače. ID


Najbolj brano