Marina Portorož prevzela park Sonce

Po izteku zakupne pogodbe je Marina Portorož danes prevzela park Sonce v Luciji. Direktor marine Sebastjan Selan je povedal, da bodo zdaj določili rok, v katerem naj piranska občina park vrne v prvotno stanje, tudi z odstranitvijo dreves. Selan meni, da možnosti za dogovor o odkupu zemljišča so, imajo pa tudi sami interesente za nakup.

 Po izteku zakupne pogodbe je Marina Portorož danes 
prevzela park Sonce v Luciji. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Po izteku zakupne pogodbe je Marina Portorož danes prevzela park Sonce v Luciji. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LUCIJA > Najboljša rešitev bi bila, da se z občino dogovorijo za kompromisno ceno in da park ostane v uporabi lokalnih prebivalcev, je po primopredaji priznal Sebastjan Selan. Če dogovor ne bo mogoč, pa je po njegovih besedah logično, da bo marina razmislila o kakšni dobičkonosni dejavnosti v zvezi z zemljiščem.

V primeru, da Občina Piran in Marina Portorož ne bi uspeli doseči dogovora o odkupu zemljišč v parku Sonce, bo občinski podrobni prostorski načrt omogočil začetek razlastitvenega postopka. To, da je marina začasno prevzela posest nad svojimi zemljišči v parku, pa nikakor ne pomeni, da bo Lucija izgubila svoj priljubljeni park, poudarjajo na občini. V Piranu so seznanjeni s tem, da marina razmišlja tudi o prodaji zemljišča tretji osebi, čemur občina ne nasprotuje, "seveda pa bi se ob morebitnem postopku prodaje Občina Piran morala odločiti o uveljavitvi predkupne pravice". Marini Portorož so ponudili tudi komercialni zakup teh zemljišč, a v tem trenutku dogovora o tem še niso dosegli, so še pojasnili na občini.

Občino bodo čakali mesec ali dva

O tem, kako dolgo so pripravljeni čakati, je prvi mož marine dodal, da je obdobje enega do dveh mesecev “dovolj, da se občina še enkrat izjasni, ali je sploh zainteresirana za nakup parka glede na dejstvo, da nam je izstavila odškodninski zahtevek v vrednosti 270.000 evrov za vložena sredstva”.

Občini so sprva okoli 14.000 kvadratnih metrov zemljišča ponujali v odkup po ceni 120 evrov na kvadratni meter (torej slabih 1,7 milijona evrov), med pogajanji pa znesek še znižali, medtem ko je občina vztrajala pri 32 evrih na kvadratni meter, na kar pa po Selanovih besedah ne morejo pristati.

“Morate razumeti, da je to 14.000 kvadratnih metrov zemljišča, za katerega mi plačujemo davek in s katerim moramo razpolagati, in če občina za to ni realno zainteresirana, potem moramo mi poiskati alternativo za to,” je dodal.

Dva interesenta za nakup zemljišča

Za nakup zemljišča imajo v marini dva resna interesenta, vendar Selan podrobnosti v tem trenutku ni želel razkriti. Tudi če bi občina območje razglasila za javno dobro in ga s tem zavarovala pred posegi, kot so v vodstvu občine že napovedali, za Selana ne predstavlja težave, saj gre za zemljišče v lasti marine.

“Javno dobro ima določena pravila,” je pojasnil in se vprašal: “A je vaše privatno zemljišče, a je vaše privatno parkirišče javno dobro? Mislim, da ne. Ni nobene podlage za to.”

Ali bodo drevesa res odstranili, je po Selanovem prepričanju najbolj odvisno od občine same. Kot je dodal, je prehitro, da bi zdaj špekulirali o rokih, nikakor pa ne bodo z morebitnimi posegi čakali do prihodnjega leta.

Park bodo morda ogradili

Park bo za zdaj še naprej normalno dostopen za sprehajalce, če pa dogovora z občino kljub temu ne bo, pa je Selan dopustil tudi možnost ograditve parka.

Udeležence primopredaje in novinarje so ob prihodu presenetile s trakom ograjene površine okoli dreves. Zjutraj so jih delavci javnega podjetja Okolje Piran namreč poškropili s fitofarmacevtskimi sredstvi in območje začasno zavarovali. Vzdrževalna dela so po opozorilih nemudoma ustavili.

V parku se je zbrala tudi peščica krajanov, ki so zaskrbljeni nad dogajanjem. Kot so povedali, je območje parka zdaj lepo urejeno in bi ga bilo škoda vrniti v prvotno stanje.

STA


Najbolj brano