Ljudmila Novak: Glede Markovca bi morali prisluhniti občanom

Problematiko ureditve prometa po hitri cesti skozi predor Markovec bi morali celostno urediti, da ne bo nastal še večji kaos, pri tem pa bi bilo treba prisluhniti tudi občanom, je v okviru obiska v slovenski Istri povedala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Problematiko ureditve prometa po hitri cesti skozi predor 
Markovec bi morali celostno urediti, da ne bo nastal še večji 
kaos, pri tem pa bi bilo treba prisluhniti tudi občanom, je v 
okviru obiska v slovenski Istri povedala predsednica NSi 
Ljudmila Novak. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Problematiko ureditve prometa po hitri cesti skozi predor Markovec bi morali celostno urediti, da ne bo nastal še večji kaos, pri tem pa bi bilo treba prisluhniti tudi občanom, je v okviru obiska v slovenski Istri povedala predsednica NSi Ljudmila Novak. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Ljudmila Novak je obiskala tudi Luko Koper in delo sedanje uprave ocenila kot dobro.

Člani vodstva in poslanske skupine NSi se danes mudijo na delovnem obisku v slovenski Istri. Kot je v izjavi za medije pojasnila Novakova, gre sicer za enega v vrsti rednih regijskih obiskov.

Na vprašanje v zvezi s problematiko prometa skozi predor Markovec, za kar bo treba kupiti vinjeto, je predsednica NSi opozorila, da je “treba prisluhniti občanom, ki se zavedajo, da bo to izogibanje plačilu cestnine povzročalo dodatne prometne zamaške”. Po njenem je zato “to problematiko treba urediti celostno, tako da ne bo potem nastal še večji kaos”.

Po mnenju Novakove je škoda, da obalnega pasu, ki ga imamo že tako malo, ne izkoristimo bolje, predor Markovec pa bi moral služiti tudi razbremenitvi obale med Koprom in Izolo.

Delegacija NSi se je že dopoldne sestala tudi s predstavniki uprave Luke Koper, ki so po besedah Novakove izrazili obžalovanje, da država ne naredi več pri pridobivanju potrebnih dovoljenj in soglasij, zaradi česar določeni razvojni projekti stojijo. Sestali so se tudi s predstavniki nadzornega sveta, sindikatov in sveta delavcev v Luki.

Med samim ogledom pristanišča so se sicer prepričali, “da se Luka razvija v pozitivno smer”, da pa ostajajo še določeni razvojni potenciali, je dodala predsednica NSi. Med drugim si tudi sami želijo, da bi država prispevala svoje pri projektu drugega tira, s čimer bi se sama Luka lahko hitreje razvijala.

Sicer pa so se tako s predstavniki Luke kot koprske in ankaranske občine pogovorili tudi o delitveni bilanci med občinama in težavah, ki jih to odprto vprašanje povzroča.

Glede morebitnega vstopa tujega vlagatelja v koprsko pristanišče pa je Novakova pojasnila, da se znotraj stranke prav zdaj odločajo, katera podjetja so tako pomembna, da bi morala ostati v državni lasti. “Tukaj se nagibamo k temu, da infrastruktura, kot so državne avtoceste, elektro omrežje, pa tudi Luka Koper, sodijo med tista podjetja, za katera vendarle ni nujno, da se privatizirajo,” je navedla.

Kot je še dodala, se ozirajo za zgledi v tujih državah, kjer so tovrstna podjetja največkrat v lasti države. Glede Luke Koper v NSi sicer ocenjujejo, “da trenutna uprava dobro dela in vodi podjetje v pravo smer,” je še navedla Novakova.

STA


Najbolj brano