Ladjedelnica tokrat naprodaj za manj kot pet milijonov

Območje izolske ladjedelnice, ki je v lasti propadlega Kraškega zidarja, bo šlo znova na dražbo. Le da bo na novi dražbi izklicna cena precej nižja, 4,8 milijona evrov, medtem ko je bila na lanski prvi dražbi 7,9 milijona evrov.

Območje ladjedelnice, ki je v lasti propadlih Kraškega zidarja in Konstruktor Investa, bo po neuspešni prvi dražbi tokrat naprodaj po izklicni ceni 4,8 milijona evrov Foto: Jaka Jeraša
Območje ladjedelnice, ki je v lasti propadlih Kraškega zidarja in Konstruktor Investa, bo po neuspešni prvi dražbi tokrat naprodaj po izklicni ceni 4,8 milijona evrov Foto: Jaka Jeraša

IZOLA > Gre za za 42.000 kvadratnih metrov velik kompleks stavb in dvorišča ladjedelnice tik ob morju, ki je v polovični lasti propadlega sežanskega gradbinca, polovico pa ima mariborski Konstruktor Invest, ki je prav tako v stečaju. Sodišče je na prvi dražbi konec septembra lani potrdilo izklicno ceno 7,9 milijona evrov. A je bila dražba neuspešna. Morebitni interesenti so očitno, kot je običajno v takšnih primerih, računali na novo dražbo s precej nižjo izklicno ceno. Za nakup so se sicer zanimali v podjetju Urbana prenova Izole, za katero stoji Janez Zemljarič.

Tokrat za 40 odstotkov nižja izklicna cena

Koprsko sodišče je včeraj po skoraj letu dni potrdilo novo dražbo za te nepremičnine - z izklicno ceno 4,8 milijona evrov. Upnika Hypo Alpe-Adria bank in Družba za upravljanje terjatev bank novi dražbi nista nasprotovala. Domači upnik Jahtni center Izola, ki je deloval na območju ladjedelnice, pa je pred drugo dražbo opozoril sodišče, da nepremičnine ladjedelnice v tem stečajnem postopku ne morejo biti predmet prodaje, saj da so pristaniška infrastruktura, ki po pomorskem zakoniku ne more biti del stečajne mase.

Če ne bo pritožb, bo dražba oktobra

Stečajna upraviteljica Kraškega zidarja Simona Goriup je ugovarjala, da na območju ladjedelnice nikoli ni bilo pristaniške dejavnosti in da Jahtni center nikoli ni pokazal kakšne listine o tem, da bi imel koncesijo za pristaniško dejavnost. Dodala je še, da je tudi občina Izola namenila za turistično in stanovanjsko območje. “Jahtni center je imel nepremičnine v uporabi na podlagi sklenjene najemne pogodbe s Kraškim zidarjem in Konstruktorjem Invest v stečaju, ki pa sta jo stečajna upravitelja odpovedala zaradi neplačevanja obveznosti,” je zapisalo koprsko sodišče in v tem pritrdilo stečajni upraviteljici. A vendarle je za vsak primer v sklepu o prodaji, v izogib vsem dvomom, kaj prodajajo, izrecno zapisalo, da v tem stečajnem postopku ne prodajajo pristaniške infrastrukture. Jahtni center, ki je v lasti posameznikov okoli Galeb Grupa, ima zdaj 15 dni časa za pritožbo.

Največji solastnik Jahtnega centra Viljem Orel s sklepom sodišča še ni seznanjen in pravi, da se bodo v družbi o morebitni pritožbi odločili, ko bodo sklep prebrali in se posvetovali s pravniki. “Naj o tej problematiki, ali je to pristaniška infrastruktura, pač odloči sodišče,” pa se ne želi dodatno opredeljevati Simona Goriup. Ocenjuje, da bo dražba predvidoma oktobra, seveda če se nihče bo pritožil na sklep koprskega sodišča. Mariborsko sodišče je v stečajnem postopku Konstruktorja Invest, drugega solastnika teh zemljišč, že odločilo in je sklep o prodaji tako pravnomočen. Varščina za sodelovanje na tokratni dražbi bo 476.000 evrov.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano