Koprski skriti vrtovi se na ogled postavijo

Natečaj Najlepši vrt v mestu 2016, na katerega se je prijavilo sedem lastnikov vrtov v starem koprskem mestnem jedru, se bo sklenil v soboto popoldne, ko bodo lahko radovedneži pokukali na vrtove, zvečer pa bodo na vrtu Pokrajinskega muzeja Koper razglasili zmagovalca.

V mestnem jedru naj bi se po zelo grobih ocenah skrivalo 
približno 70 vrtov in drugih odprtih površin. Foto: Jaka Ivančič
V mestnem jedru naj bi se po zelo grobih ocenah skrivalo približno 70 vrtov in drugih odprtih površin. Foto: Jaka Ivančič

KOPER > ”Gre za dogodek, s katerim želimo povezati prebivalce mesta, se skupaj družiti in pokazati Koprčanom kotičke, ki jih še ne poznamo,” pravi Nina Krivec Rudolf iz bara Cameral, ki je natečaj zasnovala z ilustratorko in oblikovalko Nino Mršnik ter arhitektko Tino Cotič iz Univerze na Primorskem.

Eden od njihovih ciljev je tudi želja, da bi spodbudili občane k trajnostnemu razvoju in širitvi zasebnih zelenih površin v mestu. V koprskem mestnem središču je namreč veliko zasebnih vrtov in dvorišč, ki so javnosti nedostopna. V mestnem jedru naj bi se po zelo grobih ocenah skrivalo približno 70 vrtov in drugih odprtih površin. Manjše število prijav na natečaj deklet ni razočaralo, saj se zavedajo, da je to šele prvi korak in da takšen projekt potrebuje več časa, da ga krajani sprejmejo za svojega. Prihodnje leto ga nameravajo organizirati pozno spomladi ali poleti, v času, ko so vrtovi v svojem polnem razcvetu.

Zbor obiskovalcev bo ob 16. uri v baru Cameral, od koder bodo še v družbi strokovne komisije, ki jo sestavljajo Marin Kocjančič (več kot dve desetletji operativni vodja javnih površin v Kopru), krajinska arhitektka Neža Mekota in fotograf Jaka Jeraša, krenili na ogled prijavljenih vrtov. Ob 19. uri bodo na vrtu Pokrajinskega muzeja podelili nagrado (bon v vrednosti 400 evrov, ki ga podarja koprska Marjetica), za glasbeni program pa bo poskrbela Marina Martensson in glasbena skupina Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem pod vodstvom Vladimirja Batiste.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano