Ko je občina uredila hudournik, so lastniki postavili ograje

Piranska občina je pred časom uredila hudournik v Luciji, zgradila zbiralnike za vodo in postavila ročne črpalke, ki naj bi bližnjim stanovalcem omogočale zajem vode za zalivanje. A kaj ko do ene od črpalk sploh ni mogoče priti, ker stoji na ograjenem zasebnem zemljišču. Sanacija hudournika pa je presekala tudi pešpot, ki so jo Lucijčani uporabljali več desetletij.

 Stanovalci Kozinove ulice lahko pridejo do njim najbližje 
črpalke, pešpot, po kateri so hodili na sprehode, pa se konča 
v ograji.  Foto: Helena Race
Stanovalci Kozinove ulice lahko pridejo do njim najbližje črpalke, pešpot, po kateri so hodili na sprehode, pa se konča v ograji.  Foto: Helena Race

LUCIJA > Sanacija hudournika v grapi ob Kozinovi ulici v Luciji je bližnje stanovalce zmotila zaradi več stvari. Nekateri menijo, da urejanje niti ni bilo potrebno, saj da hudournik ni povzročal velikih poplav. Občini očitajo celo, da jim je - ko je utemeljevala upravičenost naložbe - pokazala fotografije poplav, ki jih povzroča hudournik v neki drugi grapi, pravi stanovalec Kozinove ulice Jože Pegan. Na občini pojasnjujejo, da je ureditev hudournika zahtevala Krajevna skupnost Lucija, saj so lastniki objektov, ki jih je poplavljalo, sanacijo pričakovali že 15 let.

Glede na to, da so zemljišča na območju hudournika v lasti enega od lastnikov bližnjih hiš in župnije Portorož, se sosednje sprašujejo tudi, zakaj jih je občina sploh sanirala. Vsak lastnik bi moral namreč sam skrbeti, da je njegova zemlja urejena in nezaraščena ter da vejevje ne maši kanalov, so prepričani.

Lastniki svojih parcel niso čistili

A grape ni urejal nihče, le nek bližnji stanovalec, ki mu ni bilo vseeno, si je za to vzel čas, pravijo.

Tudi na občini so vedeli, da je bilo območje neurejeno. “Ob strokovnem pregledu je bilo ugotovljeno, da je hudourniška grapa neurejena, da stanovalci iz bočnih ulic zeleni rez odmetavajo v naravno strugo hudournika in da se je ves material zadrževal ob rešetkah pred vhodom v že obstoječi kanaliziran hudournik. To je bil razlog za poplavljanje na okoliških zemljiščih,” so v občinski upravi odgovorili Lizi Romih, ko je želela pojasnila o dogajanju v grapi.

Kljub temu pa občina lastnikov zemljišč ni pozvala, naj jih primerno vzdržujejo. Sanacije hudournika, ki je stala 196.000 evrov, se je lotila sama. To odločitev v občinski upravi utemeljujejo: “Ureditev odvodnjavanja meteornih in hudourniških voda ni problem enega lastnika zemljišč, temveč je to javna zadeva. Treba je predhodno urediti ustrezno infrastrukturo, ki bo izboljšala razmere na tem področju, ki očitno ni bila izvedena v času, ko so gradili na tem območju.”

Pot je šla po zasebnem zemljišču

Stanovalce Kozinove ulice pa je prizadelo tudi, da so po sanaciji hudournika ostali brez pešpoti. “Ko smo se priselili pred 40 leti, je po tem grabnu tekla steza, verjetno je bila že dolgo prej tam. Kozinova, Kogojeva, Kosovelova ulica so vse imele prehod do steze. A po sanaciji so si lastniki zemljišč v grapi ogradili svoja zemljišča in s tem zaprli stezo,” opisuje Pegan. Stezica na koncu Kozinove ulice se tako zdaj konča v ograji.

“Pred tem sploh nismo vedeli, da gre za zasebno zemljišče. Poleg tega je pred približno 20 leti občina celo sanirala stezo in jo tlakovala. Niti na pamet nam ni padlo, da je to zasebno,” pravi Liza Romih.

Del pešpoti je zaprl lastnik zemljišč Iztok Legat, saj je potekala po njegovem zemljišču. Sosedje zdaj ne morejo razumeti, zakaj občina ni od njega odkupila nekaj metrov zemlje in pot ohranila. Na občini odgovarjajo, da so to poskušali storiti, a jim ni uspelo. “Občini sem predlagal, naj mi da nek drug košček zemlje, v zameno pa bi jim odstopil del, po katerem bi šla pešpot. A ni bilo posluha,” pa svojo plat zgodbe opisuje Legat. “Ko sem kupil hišo, ji je pripadalo tudi to zemljišče. Zdaj, ko je hudournik urejen, pa sem si parcelo zagradil,” še dodaja.

Črpalka za ograjo

S tem pa težav zaradi sanacije hudournika na zasebni zemlji še ni konec. Ograja namreč onemogoča tudi dostop do ene od ročnih črpalk, ki naj bi jih bližnji stanovalci uporabljali za zalivanje vrtov.

“Sanacija hudournika je stala skoraj 200.000 evrov. Moti me, da so kar nekaj denarja od tega dali tudi za zbiralnike in črpalke, saj do ene od njih sploh ni mogoče priti, ker stoji na zasebnem zemljišču, ki je v lasti župnije. Je torej občina postavila zasebno črpalko,” se sprašuje Boris Tripar.

Na občini odgovarjajo, da sta dve črpalki postavljeni na zemljišču, za katero imajo urejeno trajno služnost, ki je vpisana tudi v zemljiško knjigo. “Zapiranje tega dostopa je nedovoljeno in občina bo izvedla potrebne postopke,” še dodajajo. Služnost so pridobili pred začetkom sanacije hudournika.

HELENA RACE


Najbolj brano