Kidričevo ulico čakajo boljši časi?

Mestna občina Koper naj bi se v kratkem lotila najnujnejših obnovitvenih del na eni od najbolj dotrajanih stavb v Kidričevi ulici - palači Totto ex Gavardo, v kateri je nekoč domoval vrtec. Skupaj z etažnimi lastniki so se lotili tudi sanacije bližnje stavbe beneško-gotskega stila.

Mestna občina Koper naj bi se v kratkem lotila najnujnejših 
obnovitvenih del na eni od najbolj dotrajanih stavb v Kidričevi 
ulici - palačo Totto ex Gavardo, v kateri je nekoč domoval 
vrtec.
Mestna občina Koper naj bi se v kratkem lotila najnujnejših obnovitvenih del na eni od najbolj dotrajanih stavb v Kidričevi ulici - palačo Totto ex Gavardo, v kateri je nekoč domoval vrtec. 

KOPER > “Koprska občina je pridobila popis najnujnejših del na objektu, ki predvidevajo sanacijo dela fasade, kjer je omet dodobra načet, obnovo opleska, zamenjavo nekaj stavbnega pohištva, nekaj pa ga je treba zgolj obnoviti. Sanacije bodo deležni tudi žlebovi, del strehe in venec, ob čemer bo potrebno upoštevati tudi kulturno varstvene pogoje zavoda za varstvo kulturne dediščine Piran. Ti so sprva predvidevali tudi restavriranje nekaterih elementov na pročelju, kar pa presega dela, ki jih lahko občina opravi v okviru sanacije po veljavnem Odloku, zato je bilo treba kulturno varstvene pogoje vnovič izdelati. Tako popravljene bodo skupaj s popisom del in rokom za izvedbo sanacije poslali lastnikoma, Norbertu Salobirju in Željku Lanču.” piše na spletni strani ekoper.si.

V Mestni občini Koper so leta 2011 sprejeli odlok, ki omogoča, da lastnikom propadajočih objektov v starem mestnem jedru naložijo njihovo prenovo. V kolikor ti v predpisanem roku tega ne storijo, lahko po odloku k izvedbi najnujnejših del pristopi kar občina sama. In prav na primeru Kidričeve ulice bo morala občina ta predpis uporabiti tudi v praksi.

Občina odločila se je odločila pristopiti tudi k sanaciji objekta na drugi strani ulice - gre za tako imenovano hišo “a gheffo”. Zaradi dotrajanosti objekta in nevarnosti, ki jih je za mimoidoče predstavljalo krušenje ometa, je lani poleti občina območje zavarovala, viseče pomole pa podprla z železno konstrukcijo. Z etažnimi lastniki se je tudi že dogovorila, da bodo k sanaciji objekta pristopili skupaj.

Dela za obnovo palače Totto ex Gavardo naj bi po pisanju občinskega spletnega portala stala predvidoma 100.000 evrov, začela pa bi se lahko že jeseni, v kolikor lastnika ne bosta želela pristopiti k obnovi v določenem roku, se jih bo lotila občina sama. Predvidoma že v tem letu, še pišejo.

Spletno uredništvo


Najbolj brano