Kdo bo obnavljal kurilnice

Piranska občina nima dovolj denarja, da bi sama energetsko sanirala stavbe, ki jih ima v lasti. Skrb za kotlovnice enajstih objektov namerava zato prepustiti zasebnemu partnerju.

Lani so tako obnavljali fasado, streho in okna osnovne šole Cirila Kosmača v Piranu, s čimer so stroške za elektriko in ogrevanje zmanjšali za polovico Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Lani so tako obnavljali fasado, streho in okna osnovne šole Cirila Kosmača v Piranu, s čimer so stroške za elektriko in ogrevanje zmanjšali za polovico Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIRAN > Občina Piran predlaga občinskemu svetu, naj podpre začetek postopka izbire zasebnega partnerja, ki bi poskrbel za kotlovnice v občinskih stavbah, zamenjal sisteme ogrevanja in s tem prihranil.

Občina nima denarja za sanacijo

Za elektriko in ogrevanje 43 stavb, večinoma neizoliranih in potratnih, je občina lani plačala več kot 570.000 evrov. Že lani pa je interes za obnovo enajstih stavb izkazalo podjetje Eltec Petrol z Bleda. Pripravljeni bi bili obnoviti kotlovnice na sedežu občine na Tartinijevem trgu, v Pomorskem muzeju, v Centru za usposabljanje Elvira Vatovec v Strunjanu, v OŠ Vincenzo e Diego de Castro Piran ter podružnici OŠ Cirila Kosmača v Portorožu, v vrtcih Mornarček v Piranu in Portorožu ter Morje v Luciji, v zdravstvenem domu v Luciji, telovadnici v Piranu in v delu mladinskega Epicentra v Piranu.

Občine k energetski sanaciji javnih objektov usmerja nacionalni program, usklajen z evropsko direktivo. Ta državi in občinam nalaga, da vsako leto sanirajo tri odstotke objektov, do leta 2020 pa mora Slovenija za 20 odstotkov izboljšati energetsko učinkovitost, do takrat mora tudi pridobiti četrt energije iz obnovljivih virov. Trenutna slika objektov v lasti javnega sektorja pa je zelo slaba: tretjina stavb je brez izolacije, četrtina jih za ogrevanje uporablja kotle, ki so stari več kot 20 let, polovica jih še ni razmišljala o ukrepih za učinkovitejšo rabo energije, tretjina niti nima osebe, ki bi bila zadolžena za spremljanje porabe, je ugotovila lanska Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije.

V večini primerov bi dotrajane sisteme na olje zamenjali s toplotnimi črpalkami voda/zrak. Obnova teh enajstih kurilnic bi stala več kot 1,3 milijona evrov, ocenjujejo v občinski upravi. Takšne naložbe si občinski proračun ne more privoščiti, v javno-zasebnem partnerstvu pa bi se izšla, saj imajo velika energetska podjetja dostop do nepovratnega denarja iz programov učinkovite rabe energije, pojasnjujejo.

Podjetja lahko dobijo več subvencij

Velika energetska podjetja pa lahko s pomočjo subvencij ceneje obnovijo sisteme ogrevanja, naložbe pa se jim prej povrnejo. Trenutni stroški ogrevanja omenjenih enajstih objektov znašajo nekaj manj kot 166.000 evrov na leto, po obnovi kotlovnic bi se skoraj prepolovili in bi znašali 84.000 evrov, ugotavljajo v občinski upravi. Kako bi si prihranek delila, bi občina in zasebni partner dorekla s sklenitvijo pogodbe, v njej bi zapisala tudi, po koliko letih bi kotlovnice spet prešle pod okrilje občine.

Čeprav je Eltec Petrol že pokazal zanimanje za piranske kotlovnice, še ni rečeno, da bo občina prav z njim sklenila partnerstvo, saj mora občina najprej objaviti razpis. A prav veliko podjetij, ki bi jih zanimalo tovrstno sodelovanje, ni.

Piranska občina je doslej že energetsko sanirala nekaj svojih stavb, pri tem pa je pridobila državne subvencije. Obnova fasade, strehe, oken in kotlovnice v osnovni šoli Cirila Kosmača v Piranu je stala 1,2 milijona evrov, država je prispevala 820.000 evrov. “Iz primerjave porabe elektrike in toplote za pretekla leta lahko hitro ugotovimo, da je poraba tako v denarju kot pri energiji padla za več kot polovico. Nekaj morda lahko pripišemo mili zimi, vendar to bistveno ne zmanjšuje doseženih rezultatov,” ugotavljajo v občinski upravi. Podoben učinek pričakujejo tudi od trenutne sanacije v vrtcu Mornarček v Piranu in v vrtcu ter šoli v Sečovljah.

HELENA RACE


Najbolj brano