Kako doživeti sto zdravih let

Znanje za zdravje je akcija ozaveščanja prebivalstva v Istri, ki že pet let oktobra poteka na prostem na območju Kopra. Njen duhovni oče, žilni kirurg Mladen Gasparini iz izolske bolnišnice, jo je zasnoval kot akcijo promocije in skrbi za zdravje za široko javnost. Jutri bo v Taverni med 9. in 17. uro 25 predavanj, opravljali pa bodo tudi brezplačne meritve posameznih dejavnikov o zdravju posameznika.

Za brezplačne meritve je bilo tudi pred dvema letoma na tem 
dogodku  v Taverni veliko zanimanje.   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Za brezplačne meritve je bilo tudi pred dvema letoma na tem dogodku v Taverni veliko zanimanje.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Akcijo so do lani pripravljali v koprski taverni, lani so jo selili na vasi, letos se znova vračajo v Taverno. Letošnja akcija Znanje za zdravje se posveča starostnikom, zato so jo naslovili Kako doživeti 100 zdravih let.

Zvrstilo se bo 25 predavateljev, ki bodo na poljuden način predstavili ukrepe, kako skrbeti za zdravje, psihično in fizično kondicijo, kako preverjati zdravje, kljubovati boleznim, da bi lahko vzdrževal ravnovesje in bi bili kos težavam bolezni. “Temo smo vpeli v naše okolje, saj imamo veliko ostarelih, podobno kot v Sloveniji in Evropi, saj se prebivalstvo stara,” pravi dr. Mladen Gasparini. “Zato smo zajeli vsa področja življenja - od prehrane in redne rekreacije, do nevarnosti poškodb, ki jih je prav v domačem okolju največ, pa do druženja in dejavnosti za koristno preživljanje prostega časa, ter, seveda, do demence. Gre torej za zaokrožen sklop, ki zaznamuje življenje vsakogar, zato je dobro o teh vprašanjih vedeti čim več, da bi bili laže kos vsem izzivom.”

Letos si bodo morali obiskovalci brezplačne meritve prislužiti tako, da bodo prisluhnili vsaj enemu od predavanj in si tako pridobili listič - vstopnico za brezplačno merjenje krvnega sladkorja, krvnega tlaka, holesterola, izračunavanja indeksa telesne mase, kontrole gleženjskega indeksa, pletizmografijo, za testiranje telesne zmogljivosti, moči stiska pesti. Novost je test za preizkus ravnotežja, saj ta s staranjem peša. Po meritvah bodo strokovnjaki ljudem pojasnili, kakšnega zdravja so in kaj naj storijo, da bi ga ohranili ali izboljšali.

Poleg izolske bolnišnice pri organizaciji akcije Znanje za zdravje sodelujeta Univerza na Primorskem in Znanstveno raziskovalno središče UP, pri brezplačni izvedbi meritev pa še sodelavci mobilnega laboratorija Ikarus in koprskega zdravstvenega doma.

JASNA ARKO


Najbolj brano