Hotel Koper bo kupila občina

Hotel Koper, ki ga prodaja družba DZS, namerava kupiti kar koprska občina, ki bo uveljavila predkupno pravico. Tako vsaj napoveduje župan Boris Popovič. Za hotel je sicer največ ponudil podjetnik Aleš Piščanec, vendar posla - kot kaže - ne bo mogel skleniti.

Mestna občina Koper bo uveljavljala predkupno pravico in 
kupila Hotel Koper, napoveduje župan Boris Popovič.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Mestna občina Koper bo uveljavljala predkupno pravico in kupila Hotel Koper, napoveduje župan Boris Popovič.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER >Župan Boris Popovič je včeraj za Primorske novice povedal, da bo občina zagotovo uveljavila predkupno pravico in kupila Hotel Koper. “DZS nas je pozval, da se izjasnimo, ali bomo uveljavljali predkupno pravico, in odločili smo se, da jo bomo,” pravi župan in dodaja, da za zdaj več o načrtih s hotelom ne more povedati. Ta je še vedno v lasti družbe DZS, ki ga s pomočjo nepremičninske agentke Jacqueline Stuart iz Hotelinvest International prodaja za 2,6 milijona evrov. Ali je to tudi končna cena, ki jo bo za hotel odštel kupec, ni znano.

Sprva se je za nakup hotela zanimalo sedem podjetnikov, štirje so oddali tudi ponudbo. DZS je med njimi po večmesečnem razmisleku kot najboljšega ponudnika izbrala Aleša Piščanca iz družbe Jaz in Božo, ki ima v pritličju hotela tudi restavracijo Capra. Piščanec se zaveda, da ima občina predkupno pravico, vendar mu ne lastnik ne Jacqueline Stuart nista povedala, da se za nakup zanima tudi občina. Stuartova nam je po telefonu zatrdila, da je DZS ni seznanila z željo občine.

Predkupno pravico občine na nepremičninah določa zakon o urejanju prostora, občina pa lahko z odlokom določi območje, kjer bo pravico lahko uveljavljala. Takšen odlok so koprski občinski svetniki sprejeli leta 2003 in določili, da ima občina predkupno pravico na celotnem območju poselitve ter tudi na območju obstoječih in predvidenih infrastrukturnih omrežij in objektov izven poselitvenih območij.

Če bo občina svoje napovedi uresničila in nakup opravila, bo Aleš Piščanec restavracijo Capra zaprl in jo preselil na drugo lokacijo. Že pred časom je povedal, da ne želi biti najemnik v prostoru, ki bo pripadal nekomu drugemu in da je zgodbo z restavracijo Capra pripeljal v Hotel Koper tudi zato, ker je imel hotelirske načrte s stavbo, ki je del koprske in istrske identitete, v projekt pa je vključil tudi dve tuji hotelski družbi.

Kdaj natančno je DZS občino pozvala, naj se izjasni glede predkupne pravice, nam predsednik uprave te družbe Bojan Petan včeraj ni odgovoril. Občina ima 15 dni časa, da izda potrdilo o uveljavljanju predkupne pravice, nakar ji mora prodajalec poslati pisno ponudbo za prodajo nepremičnine. Zatem ima občina še 15 dni, da se izjasni o ponudbi. Če tega ne stori, se šteje, da nepremičnine ne bo kupila. Takrat jo lahko prodajalec proda drugi osebi.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano