Festival odprtosti, strpnosti in raznolikosti

Od potice do baklave - pod tem naslovom je v soboto v koprski Taverni odmevala glasba različnih narodnostnih skupin živečih v slovenski Istri. Na festivalu, ki ga je pripravil Zavod Krog so različna društva in posamezniki predstavljali svojo kulturo skozi folkloro, pesem, ročne etnografske in umetniške izdelke ter kulinariko.

Nastop društva Behar. Foto: Zavod Krog
Nastop društva Behar. Foto: Zavod Krog

KOPER > S podporo Mestne občine Koper, Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS in Luke Koper je Zavod Krog že tretje leto zapored pritegnil na oder in k stojnicam približno sto pripadnikov slovenske, makedonske, bosanske, srbske, albanske, kosovske, indijske in arabske kulture.

V Taverni so se v soboto predstavili: KD Iliria, Akud Kolo, KUD Behar, Žensko združenje Bedem, KUD Hroštole, Hrana za življenje, MKD Kočo Racin, platforma Sloga, Sevdalinke, Plesni studio Hava in ročni izdelki Ivanke Čoh Čehič.

Obiskovalcem so ponudili pestro paleto kulinaričnih dobrot, bosansko kavo in čevapčiče, za sladokusce pa baklavo, tulumbe, lokume, sladke pite, biskvite in nenazadnje tudi kroštole. Obiskovalci in nastopajoči so veselo in sproščeno vzdušje pod odrom skupaj pripeljali do vrhunca s plesanjem užičkega kola.

“Festival Od potice do baklave je dogodek, ki povezuje pripadnike različnih nacionalnih skupnosti na področju kulture in jim omogoča, da se predstavijo večinskemu prebivalstvu. Slovenska Istra je zaradi svojih zemljepisnih in zgodovinskih dejavnikov kraj, kjer se stikajo različne kulture, pripadniki različnih etničnih skupin pa živijo v sožitju. Odprtost, strpnost in raznolikost so tudi pogoj in obenem vrednote, ki jih s tem dogodkom želimo negovati,” je pojasnila direktorica Zavoda Krog Emina Hadžić.

Spletno uredništvo


Najbolj brano