Drevesu življenja grozi rušenje

Nepremičnini terapevtske skupnosti društva Drevo življenja na kmetijskih zemljiščih na Medljanu grozi rušenje. Ker je koprska gradbena inšpekcija izdala sklep o dovolitvi izvršbe, morajo investitorji, Peter Štuva, Drevo življenja in izolska občina, nepremičnino porušiti do 15. aprila 2015. V nasprotnem primeru jo bo porušila inšpekcija in račun poslala vsem vpletenim. Občina pa je v nepremičnino vložila najmanj 462.777 evrov.

Terapevtska skupnost društva Drevo življenja se razprostira na 1,5 hektarja.   Foto: Vesna Humar
Terapevtska skupnost društva Drevo življenja se razprostira na 1,5 hektarja.  Foto: Vesna Humar

IZOLA > Objekt, ki so ga nekateri še v začetku letošnjega leta vrednotili na 1,8 milijona evrov, je namreč neskladen z gradbenim dovoljenjem.

Preveč zavlačevali

Čeprav v društvu pravijo, da najbolj odstopa štirikapna streha, ker bi morala biti dvokapna, gre po naših informacijah za cel kup neskladnosti glede načina gradnje, velikosti nepremičnine, njene namembnosti in razporeditve prostorov. Takšnih odstopanj pa ni mogoče kar tako odpraviti, sploh pri nepremičnini, ki so jo zgradili še v mandatu županje Brede Pečan. Da je neskladna, so ugotovili na tehničnem pregledu leta 2006, ko so zaprosili za uporabno dovoljenje.

Breda Pečan je decembra 2007 naložbo ovrednotila na več kot milijon evrov. Po njenih besedah je občina prispevala 409.000 evrov za objekt in 35.000 za rastlinjak, razliko so zagotovili donatorji. Lastništvo naj bi dorekli po vpisu v zemljiško knjigo in pridobitvi uporabnega dovoljenja. Večinski lastnik bi postalo društvo zaradi znatnih donacij.

Neskladnosti bi odpravili, če bi za objekt dobili spremenjeno gradbeno dovoljenje. Vlogo bi lahko podali že v obdobju župana Tomislava Klokočovnika in zdajšnjega Igorja Kolenca. Vendar bi to morali narediti pred letom 2012, ko so najprej razveljavili (občinski svet), potem pa še odpravili (ustavno sodišče) tisti člen v odloku o prostorskih ureditvenih pogojih (PUP) za podeželje, ki je izjemoma dovolil gradnjo na izolskih kmetijskih zemljiščih. Nepremičnino so skozi postopke pridobivanja dovoljenj namreč spravili kot kmetijo (podobno kot turistično kmetijo Bužekijan). Oba župana pa sta reševanje nasedle naložbe pogojevala z ustreznim ovrednotenjem finančnega vložka občine.

Za pravične deleže

Čeprav je občina vložila najmanj 462.777 evrov, je v zemljiški knjigi navedena kot samo desetodstotna lastnica zemljišča, 90-odstotni je Peter Štuva (zadeve od vsega začetka vodi njegov oče Milan Štuva). Ker to razmerje velja tudi za objekte, je občina leta 2009 vložila 462.777 evrov visok odškodninski zahtevek zoper Drevo življenja oziroma njegovega soustanovitelja Petra Štuvo. “Občina želi skleniti z društvom posebno pogodbo, v kateri bi - glede na vloženi denar - določili ustrezen solastniški delež,” so pojasnili v občinski upravi.

Koprsko okrožno sodišče bi moralo odškodninski zahtevek občine obravnavati 20. novembra. Obravnavo so prestavili na 29. januar. Se bodo poravnali?

V društvu pa pravijo, da je občina vložila še več denarja, in opozarjajo, da so vlagali tudi številni donatorji. Zdi se jim škoda, da bi porabljeni denar tako zlahka zavrgli, še zlasti, ker so objekt zgradili v humanitarne namene.

V društvu menijo, da bi občina morala rešiti nasedlo naložbo tako, da bi sprejela nov prostorski akt za območje Medljana.

Milan Štuva poudarja, da se je s Kolencem večkrat skušal pogovoriti o tem, a da ni bil uspešen, ker je župan zadevo povsem prepustil odvetnici občine. Nasprotno je Kolenc že večkrat opozoril, da občina ni mogla niti ovrednotiti nepremičnine, ker so cenilcu vselej zaprli vrata pred nosom (skupnost na Medljanu zadnja tri leta namreč ne deluje).

Kaj meni župan o rušitvi, v petek nismo izvedeli. “Smo v sodnem postopku, več ne bi pojasnjeval,” je bil skop. Dodal je le, da zahtevajo razčiščeno lastništvo.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano