Dom obnovili, garažo čakajo

Danes bodo v Kortah odprli prenovljeni gasilski dom. Poleg fasade in stavbnega pohištva so nove tudi sanitarije, garderobe, skladišče in pisarna. Potrebujejo pa še garažo za gasilska vozila; njeno postavitev preprečuje trenutno veljavni prostorski akt, zato se gasilci nadejajo, da ga bo občina kmalu spremenila.

Drevi bo pri obnovljenem domu v Kortah  gasilska veselica Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Drevi bo pri obnovljenem domu v Kortah gasilska veselica Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KORTE > Prostovoljno gasilsko društvo v Kortah so ustanovili leta 1980, ko so tudi postavili gasilski dom. Takrat so ga zgradili udarniško, po več kot 30 letih pa ga je začel najedati zob časa. Zato so lani spet pljunili v roke in se lotili temeljite obnove. Za nekatera dela so najeli obrtnike, več kot za polovico pa so tudi tokrat poskrbeli sami člani društva.

Pri obnovi jim je pomagala izolska občina, ki jim je iz proračuna namenila dobrih 24.000 evrov, nekaj denarja so gasilci zbrali sami, s pomočjo Krajevne skupnosti Korte, domačinov in donatorjev. “Uredili smo večnamenski prostor in čajno kuhinjo, skladišče, pisarno, kopalnice, ki jih prej sploh nismo imeli, prav tako ni bilo garderob. Zamenjali smo večino opreme v prostorih ter vrata in okna,” našteva predsednik PGD Korte Dušan Grbec. Gasilsko veselico, ki bo pospremila obnovo doma, prirejajo drevi ob 20. uri, nastopila bo skupina Ni panike.

“Naš gasilski dom ni velik, je pa zelo pomemben. Smo uspešno in zdravo gasilsko društvo, ki mu življenje vdihujejo gasilce in gasilci,” je ponosen Grbec. V društvo je včlanjenih 124 podpornikov gasilstva, med njimi je 37 uspešnih mladincev, tako da se jim za bodočnost ni bati. 25 operativnih gasilcev iz Kort je imelo letos manj dela s požari, so jih pa večkrat klicali na pomoč zaradi poplav, sodelovali so tudi pri odpravljanju posledic žleda.

Ponosni na obnovljen dom, bodo gasilci zdaj čakali še na garažo za svoja vozila. O tem, da jo bodo postavili na dvorišču gasilskega doma, so se z občino dogovarjali že lani, a so načrti splavali po vodi zaradi določil prostorskega akta. Ta namreč ne dovoljuje postavitve garaže, saj je na njenem mestu predvidena cesta, pravi Grbec in upa, da bo občina to kmalu spremenila. “Garaža pri gasilskem domu v Kortah ostaja v našem planu, a prej moramo spremeniti prostorski akt,” pravi Kristina Zelić iz kabineta izolskega župana. Kdaj bo to, še ne ve; a postopki spreminjanja prostorskih aktov običajno trajajo vsaj eno leto.

Kortežanski gasilci imajo štiri vozila; pod streho gasilskega doma v Kortah je le eno, dve pa sta parkirani zunaj. Prostor za starodobnika, ki so ga dobili v času, ko so ustanovili društvo, pa so našli v nekdanjem gasilskem domu na Maliji. V prihodnjih letih bodo morali svoj vozni park obnoviti, saj je vozilo za gašenje gozdnih požarov po devetih letih že precej iztrošeno.

HR


Najbolj brano