Cerar: režim bo treba omehčati

Premier Miro Cerar, ki je bil v soboto na obisku v Kopru, je v ekskluzivni izjavi za Primorske novice zatrdil, da bo vlada na vseh ravneh institucij Evropske unije naslovila pobudo, da se režim poostrenega kontroliranja dokumentov na zunanji schengenski meji nekoliko omehča. Sicer pa bo novo evropsko uredbo potrebno spoštovati.

Miro Cerar (desno še Lilijana Kozlovič) se je v soboto sprehodil po koprski tržnici.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Miro Cerar (desno še Lilijana Kozlovič) se je v soboto sprehodil po koprski tržnici.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Miro Cerar je v Kopru obiskal lokalne vodje stranke SMC. Nato se je s sekretarko vlade Lilijano Kozlovič, poslancem Markom Ferlugo, državnim sekretarjem na ministrstvu za finance Tilnom Božičem, državnim sekretarjem na ministrstvu za promet Juretom Lebnom in izolskim podžupanom Gregorjem Peričem) sprehodil po tržnici in ob koprskem mandraču, kjer so organizatorji hiteli z zadnjimi pripravami na začetek otroškega teka 4. Istrskega maratona. V sproščenem vzdušju je požel precej radovednih pogledov obiskovalcev, ki so z njim posneli kar nekaj selfijev, nato pa je odšel na regionalni posvet SMC o aktualnih političnih dogajanjih v Škocjanske jame.

Dolge kolone in gnečo na mejnih prehodih je za Primorske novice komentiral z naslednjimi besedami: “Priznati moram, da sem bil tudi sam v petek jezen, ko sem videl tako dolge kolone pred mejnimi prehodi. V prihodnjih dneh bomo naredili vse, kar se da, da bomo te kolone bistveno skrajšali. Sem v stalni koordinaciji z ministrstvom za notranje zadeve in policijo ter jih spodbujam, da naj naredijo vse, kar je v njihovi moči, da se kolone na naši strani meje skrajšajo. Zavedati pa se je treba, da so za bolj pretočen promet potrebni tudi ukrepi na drugi strani meje.”

Ob tem pa je poudaril, da gre za novo uredbo evropske unije, ki jo moramo spoštovati. “Ureditev je bila sprejeta iz varnostnih razlogov. Slovenija si je prizadevala, da bi znotraj tega sistema bile možne določene izjeme in to si bomo prizadevali še naprej. Takšni zastoji na mejah ne vplivajo samo na gospodarstvo, temveč tudi sprožajo slabo voljo pri ljudeh.”

A brez prilagoditve in spremembe zakonodaje v bruseljskih pisarnah bistveno bolj pretočnega prometa ne gre pričakovati. “Zagotovo bomo tudi v Bruselj in na vse ravni Evropske unije naslovili določene pobude v smeri, da se režim, kjer je smiselno, nekoliko omehča, a na način, da ne bi nastala varnostna tveganja. Ravno to, kar se zdaj dogaja, kaže, kaj bi se zgodilo, če ne bi imeli EU in schengenskega režima, saj bi podobne gneče in preverjanja imeli na vseh mejah med državami znotraj Evropske unije. Ker je Slovenija varuh zunanje schengenske meje, moramo prav mi uveljavljati te predpise,“ je še dodal Cerar.

DENIS SABADIN

Oglejte si več fotografij:

Cerar se je sprehajal po Kopru (foto)


Najbolj brano