CMK v petek odpira vrata

Osem mesecev je bil zaprt, včeraj pa se je prenovljen in 200.000 evrov bogatejši vrnil k mladim in manj mladim uporabnikom. Nekdanji MKC je postal CMK, Center mladih Kopra, v njem pa bosta program in delo vodili Mojca Vojska in njena desna roka Kristina Radovčič.

Koprska občina je v prenovo CMK-ja vložila približno 
200.000 evrov.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprska občina je v prenovo CMK-ja vložila približno 200.000 evrov.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Svečana otvoritev je bila namenjena samo medijem in povabljenim, medtem ko bo lahko javnost v CMK vstopila jutri, v petek: ob 17. uri se bo pričel dan odprtih vrat, ki mu bo sledil prvi CMK-jev koncertni večer: nastopile bodo skupine Grimoir, Skrun in Morbid Creation, v soboto pa bodo sledile Teenagers, Sixtynine, Free the mouse in Sniz. No, včeraj je novo ozvočenje kot prva preizkusila pevka Tinkara Kovač ob spremljavi Daniela Matiča na akustični kitari.

V ponedeljek bosta Mojca Vojska in Kristina Radovčič zainteresiranim društvom in posameznikom razkazovali 470 kvadratnih metrov velik prostor ter sestavljali program. Oktobrski že nastaja, Mojca Vojska pa poudarja, da žanrskih ali programskih omejitev ni; koncerte tega vikenda, denimo, soorganizirajo tudi prostovoljci, ki so dolga leta ustvarjali v starem MKC-ju. “Želim si, da bi program delali mladi. Vabim jih, da se nam pridružijo in da te prostore napolnimo ter naredimo skupno zgodbo. Brez mladih ti prostori nimajo prihodnosti,” ustvarjalcem sporoča Mojca Vojska. Pri oblikovanju programa pa bo sodelovala tudi županova komisija.

Na otvoritvi se koprski župan Boris Popovič ni mogel izogniti trpkim pripombam na račun Marka Breclja, predsednika Društva zmernega napredka, ki je dve desetletji vodilo MKC, ter znova omenil, kako da je Brecelj klub privatiziral, mladino pa zapostavljal. “Za mlade je v naši občini zelo dobro poskrbljeno, manjkal pa je takšen alternativen prostor, kjer bi se sproščeno družili prav vsi. Upam, da bo postal CMK v prihodnje bolj znan, kot je bil MKC,” je v popotnico novemu klubu povedal župan. “Če se bo pokazalo, da bodo ti prostori premajhni, bom zelo vesel in se bomo širili,” je dodal župan.

Mestna občina Koper oziroma Javni zavod za šport in mladino je v Center mladih Kopra vložil 200.000 evrov: delavci so prenovili streho, kanalizacijo, električno napeljavo, položili nove ploščice. Na voljo je tudi wi-fi. CMK sestavljajo opremljena koncertna dvorana, v kateri lahko zaradi nove, dodatne evakuacijske poti sprejmejo tudi 200 obiskovalcev, dvakrat več kot prej. Urejena je vadnica za glasbene skupine z lastnimi sanitarijami in tušem, ki bi se lahko v prihodnje spremenila tudi v snemalni studio, pa večnamenska dvorana, kuhinja, družabni prostor, dvorana, namenjena sestankom, ter vrt z zunanjim odrom. Sprva bo CMK odprt med ponedeljkom in četrtkom od 13. do 20. ure, v petek in soboto med 17. in 22. uro, ob koncertnih dogodkih pa do 1. ure.

V CMK so včeraj stopili tudi podžupan Peter Bolčič, direktor Javnega zavoda za šport in mladino Igor Hrvatin, predstojnik urada za družbene dejavnosti Timotej Pirjevec, predstojnica urada za gospodarske javne službe Nataša Likar in njena predhodnica Maja Šviligoj Cernaz ter še mnogi drugi občinski uradniki in uradnice, ob njih pa tudi prihodnji uporabniki CMK-ja: Center za socialno delo, nevladna organizacija PiNA, skupnost mladih New Prevent, Študentska organizacije Univerze na Primorskem ...

ALENKA PENJAK


Najbolj brano